10 książek na Mikołajki i Święta

 

 

Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia już niebawem! Dlatego postanowiłam w tym roku podrzucić Wam kilka tytułów książek, które w mojej ocenie mogą być interesujące dla potencjalnych obdarowanych, którzy interesują się tematyką kulinarną. Jest to bardzo subiektywna lista. Wszystkie książki mnie ujęły, każda na swój sposób – ale o tym za chwilę. Poniższe zestawienie nie jest bynajmniej efektem współpracy z wydawnictwami, czy autorami i nie stanowi artykułu sponsorowanego.

Mam nadzieję że pomogę Wam zostać docenionymi Mikołajami!

 

 

  • 5 składników. Gotuj szybko i łatwo – Jamie Olivier (link)

Jamie jest zawsze pewniakiem! Nie wiem jak Wy, ale ja ubóstwiam gościa! Każdą książką zaskakuje. Tym razem czaruje potrawy z tylko pięciu składników. Będą więc to propozycje bardzo proste w przygotowaniu (czyli takie jakie lubię najbardziej!), ale o bardzo niebanalnych kompozycjach smakowych.

Uwaga dla alergików: w książce znajdują się przepisy z alergenami

Dla kogo: smakosza polskich dań, poszukiwaczy nowych smaków, zapalonych kucharzy, miłośników kulinariów z dwoma lewymi rękoma 😉

 

 

  • Apetyt – Anhony Bourdain (link)

Myślę że Anthony’ego Bourdain nie muszę przedstawiać części moich czytelników. Jest to bowiem uwielbiany przez miliony kucharz – podróżnik, prowadzący programy kulinarne m.in „Bez rezerwacji” czy „Miejsca nieznane”. Książka jest zbiorem ulubionych przepisów kucharza, które są efektem wieloletniego ich dopieszczania. Dodatkowo opatrzona jest niekiedy niekonwencjonalną fotografią kulinarną 🙂

Dla kogo:: smakoszy, mięsożerców, miłośników beszczelnego Bourdain’a

 

 

  • Polak nienażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów – Gosia Molska (link)

Takie właśnie książki uwielbiam. Nieszablonowe! Trudno w jednym zdaniu opisać o czym ona jest. Temat całości to oczywiście polskie kulinaria i kultura z nią związana, ale autorka zahacza o bardzo szeroką gamę tematów. Znajdziecie w niej m.in rys historyczny polskich kulinariów, charakterystykę kuchni regionalnych, opisy polskich bazarów, autorka zabierze Was także w gastronomiczną podróż do czasów PRLu, przedstawi topowe polskie programy kulinarne, popularne, telewizyjne gwiazdy kulinarne, czy opisze sezonowe produkty. Pełen misz-masz. Każda strona jest niespodzianką! I zgodzę się z autorką, która o swojej książce pisze, że “|zależało jej, aby stworzyć album ciekawostek o kuchni polskiej, taki rodzaj jednogarnkowej potrawy, do której wrzuca się wiele składników, miesza, gotuje, a potem zjada z myślą: o kurcze, teraz rozumiem po co były te szczypty, gramy, łyżki i garście” – udało się!

Dla kogo: ciekawych kultury i obyczajów, smakosza polskich dań, zapalonych kucharzy, poszukiwaczy nowych smaków.

 

 

  • Choroby Autoimmunologiczne – Mirosława Gałęcka (link)

Książka jest kompendium wiedzy na temat chorób autoimmunologicznych, szczególnie polecanym osobom chorującym, którzy nie potrafią odnaleźć się w gąszczu informcji przedstawianych przez media. Znajdziecie w niej część teoretyczną, w której opisane zostały m.in jakie są przyczyny zachorowań, związki mikrobioty jelitowej w autoagresji, czy znaczeniu diety w przebiegu choroby. Ponadto, znaczna część poświęcona została praktycznemu podejściu do diety eliminacyjnej, gdzie autorka przeprowadza czytelnika przez cały szereg rad jak się przygotować, zaplanować  i jak realizować dietę. Otrzymacie też garść motywacji, a także sporo prostych w przygotowaniu eliminacyjnych przepisów kulinarnych.

Dla kogo: osób chorujących na chorobu autoimmunologiczne, osób na diecie eliminacyjnej mających problemy z organizacją, zainteresowanych tematem

 

 

  • Nowoczesna kuchnia polska –Daria Ładocha (link)

Daria Ładocha, to nasz narodowy Jamie Olivier w spódnicy! Pysznie, kolorowo gotuje, edukuje i ma charyzmę jak sto dwa! W świeżo wydanej książce zaszalała i jak mówi wydawca: „odchudziła” znane wszystkim dania, tak by powróciły na nasze stoły! Wszystkie smakowite dania “jak u mamy” pojawiają się bardziej dietetycznej odsłonie, często z elementem zaskoczenia, z użyciem składników na które prawdopodobnie sami byśmy nie wpadli. Mało tego, w książce znajdziecie masę praktycznych uwag związanych z obróbką kulinarną.

Dla kogo: smakosza polskich dań, poszukiwaczy nowych smaków, zapalonych kucharzy, miłośników kulinariów z dwoma lewymi rękoma 😉

 

 

  • Jak to zrobić w kuchni –James Paterson (link)

Genialna pozycja dla wszystkich tych, którzy chcieliby usprawnić swoją kuchenną praktykę, albo tych których mama pewnych podstaw nie nauczyła. Autor przedstawia 484 podstawowych narzędzi, porad, technik i tricków, aby żyło się Wam w kuchni łatwiej – ale też przy okazji przyjemniej (no i prawdopodobnie smaczniej!).

Dla kogo: zapalonych kucharzy, gadżeciarzy, kuchennych czarodziejów

 

 

  • Słodka kuchnia Roślinna – Kulawik Ida, Błaszczyk-Wójcicka Kinga (link)

Desery na dietach eliminacyjnych wcale nie muszą być nudne! Wystarczy że zajrzycie do książki Idy Kulawik, a zrozumiecie co mam na myśli. Książka jest pięknie wydana, a przerzucając kolejne kartki może dojść do wzmożonej pracy ślinianek. Plus za oznaczenie przepisów poprzez ikonki, dzięki którym wiem od razy z jakim przepisem mamy do czynienia (bez glutenu, może zawierać śladowe ilości glutenu, bez dodatku tłuszczu, bez dodatku cukru, łatwe, szybkie).

Dla kogo: łasuchów, alergików, domowych cukierników, małych i dużych

 

 

  • Leksykon smaków –Niki Segnit (link)

Zdecydowanie jest to nietuzinkowa pozycja na kulinarnej półce z książkami! Mimo że nie znajdziecie w niej ani jednego zdjęcia z potrawą, jest skarbnicą inspiracji kulinarnej. Autorka przygotowała pewnego rodzaju analizę smakową. Wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku – m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000). Książka reklamowana jest jako “Biblia każdego smakosza” – no i nie sposób się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Mikołaju poproszę! 🙂

Dla: zapalonych kucharzy, poszukiwaczy nowych, niebanalnych smaków, smakoszy, miłośników historii kulinariów

 

 

  • Starożytna Grecja od kuchni – Magdalena Nowakowska (link)

Jako kulturoznawcy, nie sposób mi przejść obojętnie obok tej pozycji. I mimo że nie mam obecnie czasu na czytanie książek spoza działu stricte dietetycznego (wieczni studenci tak mają:)), to wierzę że gdy tylko znajdzie się jakiś wolny weekend – sięgnę po nią z radością! W książce znajdziecie wiele interesujących opisów zwyczajów Starożytnych Greków związanych z ich tradycjami sztuki kulinarnej, m.in.: jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia, kto gotował dla Platona i Sokratesa, gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali, jak wyglądały przybory kuchenne, czy Grecy wychodzili na lunch? Ekscytujące jest zaglądanie do zwyczajów ludzi żyjących w tak odległych czasach, jednocześnie odkrywając, że kultura gotowanie była dla nich równie ważna jak filozofia, czy poezja.

Dla kogo: wielbicieli starożytnych kultur i zwyczajów, historii kulinariów, ciekawskich smakoszy

 

 

  • Fermentacja warzyw. Pomysłowe przepisy na fermentowanie 64 warzyw i ziół – Shockey Kirsten K., Shockey Christopher (link)

Fermentacja warzyw najczęściej kojarzy nam się z ogórkami i kapustą. Ok, czasem też z alkoholem:) Ale jest wiele produktów, które po przefermentowaniu nabierają charakteru i stają się oryginalnymi przysmakami. Dlatego jeśli chcecie aby obdarowany spróbował swoich sił w tej technice w domowym zaciszu,  sprezentujcie tę lekturę!

Dla kogo: kulinarnych majsterkowiczów, odkrywców nowych smaków, pasjonatów starych sztuk kulinarnych

 

A Wy jakich macie faworytów? Dajcie koniecznie znać!