ŻYWIENIE KOBIET AKTYWNYCH. CZĘŚĆ 2.

Opis szkoleniaMiejsca i terminy
 

Serdecznie zapraszamy na szkolenie: „Żywienie kobiet aktywnych część 2” prowadzone przez Dr Łukasz Kowalski – Dietetyk!

  Szkolenie przeznaczone jest dla dietetyków i trenerów współpracujących na co dzień zarówno z zawodniczkami, jak i kobietami ćwiczącymi rekreacyjnie oraz dla wszystkich pasjonujących się zagadnieniami związanymi z żywieniem osób aktywnych.

  W części drugiej:
  • Zdobędziesz wiedzę o przyczynach problemów zdrowotnych często występujących u kobiet aktywnych, włączając czynnościowy podwzgórzowy brak miesiączki (FHA), zespół policystycznych jajników (PCOS) oraz zespół jelita nadwrażliwego (IBS) i dolegliwości ze strony układu pokarmowego związane z ćwiczeniami.
  • Dowiesz się jakie postępowanie dietetyczne i suplementacyjne jest najbardziej wskazane przy wymienionych problemach zdrowotnych.

   Agenda:
Czynnościowy podwzgórzowy brak miesiączki (FHA)
  1. Zaburzenia hormonalne i metaboliczne u kobiet z FHA
  2. Klasyfikacja zaburzeń miesiączkowania
  3. Możliwe przyczyny FHA - niska dostępność energii jako główna przyczyna FHA - synergizm czynników stresogennych
  4. Konsekwencje FHA
  5. Zaburzenia miesiączkowania – jakie czynniki warto jeszcze mieć na uwadze? - wpływ spożycia tłuszczu na hormony płciowe - wpływ spożycia węglowodanów na hormony tarczycy - wpływ ograniczania jedzenia na stężenia hormonów stresu - niska gęstość energetyczna diety jako czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia zaburzeń miesiączkowania
  6. Przywracanie regularnych cykli menstruacyjnych - przedstawienie rozwiązań zastosowanych z powodzeniem w badaniach naukowych
  7. Aspekty psychologiczne w przywracaniu regularnych cykli menstruacyjnych
  8. Poprawienie jakości snu i zapobieganie desynchronizacji rytmu okołodobowego
  9. Wpływ przygotowań do zawodów sylwetkowych na gospodarkę hormonalną kobiet – studium przypadków.
 
Zespół policystycznych jajników (PCOS)
  1. Kryteria rozpoznania
  2. Dietoterapia PCOS – diety wspierane przez badania naukowe (m.in.: dieta wysokobiałkowa, dieta z obniżonym indeksem i ładunkiem glikemicznym, dieta wzbogacona w jednonienasycone kwasy tłuszczowe) – zastosowanie diety DASH – zabiegi pomocne w zmniejszaniu odpowiedzi glikemicznej i insulinowej
  3. Suplementacja w PCOS – suplementy o największym wsparciu w literaturze naukowe.
 
Zespół jelita nadwrażliwego i dolegliwości ze strony układu pokarmowego związane z ćwiczeniami
  1. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) – diagnostyka – przyczyny – dieta i suplementacja wspomagająca leczenie – skuteczność diet eliminacyjnych opartych na badaniach w kierunku alergii pokarmowej IgG-zależnej w łagodzeniu objawów IBS – wpływ zmniejszania stresu na objawy IBS
  2. Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) – diagnostyka – przyczyny – antybiotykoterapia – skuteczność i bezpieczeństwo – zastosowanie preparatów ziołowych o działaniu przeciwbakteryjnym – czy probiotyki mogą być pomocne w prewencji i leczeniu SIBO?
  3. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego związane z ćwiczeniami
  4. Dieta low FODMAP – wskazówki praktyczne
 

O prowadzącym
Łukasz Kowalski z wyróżnieniem obronił pracę doktorską w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jego praca doktorska była zatytułowana: „Wpływ żywienia na wrażliwość tkanek na insulinę i leptynę u osób dorosłych”. Obszary w jakich się specjalizuje są następujące: metody ukierunkowane na kształtowanie sylwetki i poprawianie wydolności fizycznej, zdrowie tarczycy, hormony płciowe i płodność, hormony stresu, mikroflora jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe oraz zaburzenia odżywania i zdrowie mentalne. Łukasz jest członkiem towarzystwa naukowego Nutrition and Metabolism Society. Opublikował kilkadziesiąt artykułów związanych z żywieniem i aktywnością fizyczną w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development. Dwa z jego artykułów ukazały się również w czasopismach naukowych – Roczniki PZH: “Evaluation of biological and clinical potential of paleolithic diet” oraz TRENDS in Sport Sciences: “The question of ergogenic potential of the Paleolithic diet.” Łukasz miał również możliwość wygłoszenia wykładów na prelekcjach Wszechnicy Żywieniowej SGGW oraz był współautorem prezentacji wygłoszonych na konferencjach naukowych: „Żywienie ludzi aktywnych” oraz „Nutrigenomika i nutrigenetyka w żywieniu ludzi aktywnych”. Łukasz współpracuje indywidualnie z osobami ćwiczących rekreacyjnie, które chcą poprawić sylwetkę i odzyskać witalność, jak również z osobami zainteresowanymi uzyskiwaniem optymalnych wyników sportowych. Prowadzi stronę: http://180rekompozycja.pl/ Dr Łukasz Kowalski – Dietetyk  

Uczestnicy otrzymają imienne certyfikaty ukończenia szkolenia. Na miejscu, uczestnikom gwaranujemy: teczki z materiałami wraz z wydrukami omawianych badań w ramach case study, catering kawowy, oraz miłą atmosferę;)  
Nie ma wydarzeń