ŻYWIENIE DZIECI OD NOWORODKA DO NASTOLATKA

Opis szkoleniaMiejsca i terminy

Prawidłowe nawyki żywieniowe ukształtowane we wczesnym dzieciństwie mają olbrzymi wpływ na późniejsze zdrowie naszych pociech. Należy uzmysłowić sobie podstawową zasadę – To dziecko decyduje ILE zje, ale to właśnie rodzic powinien decydować CO ono zje.

To w rękach rodziców jest wyrobienie w dziecku umiejętności zarówno odpowiedniego odżywiania jak i zdrowego stylu życia, który na pewno zaprocentuje w przyszłości. Wiedza na temat zasad prawidłowego żywienia dziecka jest istotnym elementem w zapobieganiu nadwadze i otyłości (epidemii XXI wieku) oraz przewlekłym chorobom cywilizacyjnym, jak alergie, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca. Coraz częściej mówi się również o wpływie diety na zachowanie i stan emocjonalny dziecka, w tym zaburzenia ze spektrum autyzmu.

Zarówno współczesny styl życia jak i  żywność kryją za sobą wiele zagrożeń, o których istnieniu należy wiedzieć…

Harmonogram:

  • Kształtowanie się preferencji smakowych dziecka
  • Rozszerzanie diety dziecka
  • Mikroflora jelitowa – gwarantem zdrowia
  • Probiotyki, prebiotyki i symbiotyki
  • Jak czytać etykiety i nie dać się nabić w butelkę
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Dieta eliminacyjna = niedobory żywieniowe? Obalamy mity!
  • Podłoża i następstwa otyłości i chorób metabolicznych
  • Rozszerzanie diety metodą BLW (Baby Led Weaning) - czyli bawimy się jedzeniem
  • Suplementy diety - czy są konieczne?
  • Sen i odpoczynek dziecka
  • Praktyczne przepisy dla dzieci w różnym wieku i o różnej aktywności fizycznej

Prelegenci:

Anna Bartnicka. Mama 4 letniego Kubusia :-)

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu na kierunku analityka medyczna. Obecnie w trakcie studiów doktoranckich w Klinice Zakażeń Noworodka, na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Tematyka jej pracy doktorskiej obejmuje mikroflorę przewodu pokarmowego noworodków oraz czynników na nią wpływających, w tym diety. Na co dzień pracuje w Instytucie Mikroekologii, jednostce zajmującej się nowoczesną diagnostyką mikroflory jelitowej oraz nadwrażliwości pokarmowych. Posiada wieloletnie doświadczenie w aspekcie zaburzeń mikroflory, probiotykoterapii oraz alergii pokarmowych. Jest także wykładowcą na konferencjach medycznych oraz autorką publikacji w czasopismach naukowych.

Dawid Białowąs. Tata 2 letniej Jagodziany :)

Magister Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, ze specjalizacją trenerską w Judo (III dan). Specjalista do spraw żywienia i suplementacji w sporcie (AWFiS Gdańsk). Pracuje jako dietetyk sportowy, trener mały judoków oraz domowy kucharz dla swojej żony (Aluśki :-)  i córuni. Współautor pierwszej polskiej książki na temat diety Paleo.