INTERPRETACJE BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA VII i VIII

Opis szkoleniaMiejsca i terminy
  Zapraszamy na szkolenie z zakresu INTERPRETACJI BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA, prowadzonych przez mgr Monikę Gackowską. Szkolenie dotyczyć będzie poziomów: cz.VII – Żeńska gospodarka hormonalna VIII – Męska gospodarka hormonalna

Harmonogram cz.VII – Żeńska gospodarka hormonalna:
  1. Podstawowe wyniki badań laboratoryjnych w ocenie gospodarki hormonalnej: estrogeny całkowite w surowicy, folitropina (FSH), lutropina (LH), inhibiny A i B, hormon antymullerowski, progesteron, SHGB, testosteron wolny, DHEA.
  2. Cykl menstruacyjny. W jakich dniach cyklu badać poszczególne hormony? Czynniki wpływające na zaburzenia miesiączkowania.
  3. Prolaktyna w ujęciu funkcjonalnym.
  4. Niepłodność żeńska – badania laboratoryjne, znaczenie diety przeciwzapalnej oraz indywidualnej suplementacji.
  5. Endometrioza – przypadłość z pogranicza autoagresji?
  6. Projektowanie diet leczniczych w PCOS oraz wtórnym braku miesiączki. Wskazówki żywieniowo – suplementacyjne w PCOS oparte na evidence base nutrition.
  7. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego (w kontekście wyrówniania niedoborów składników mineralnych).
 

Harmonogram cz.VIII – Męska gospodarka hormonalna:
  1. Podstawowe wyniki badań laboratoryjnych w ocenie gospodarki hormonalnej: testosteron całkowity, testosteron wolny, SHGB, DHEA, DHEA-S.
  2. Badania poziomu minerałów w organizmie mężczyzny wpływających na libido.
  3. Hormonoterapia zastępcza.
  4. Regulowanie stężenia testosteronu – podejście żywieniowe.
  5. Niepłodność męska – badania: biochemiczne oraz nasienia.
  6. Znaczenie diety przeciwzapalnej i niedoborów składników mineralnych (m.in cynku oraz selenu) w świetle badań naukowych.
  7. Czy soja psuje męską gospodarkę hormonalną? Na jakie produkty powinni uważać Panowie w swoim codziennym menu? Projektowanie diet leczniczych w zaburzeniach męskiej gospodarki hormonalnej.
  8. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego (w kontekście wyrówniania niedoborów składników mineralnych).