INTERPRETACJE BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA V i VI

Opis szkoleniaMiejsca i terminy

Harmonogram cz. V i VI - Diagnostyka, metodyka leczenia i zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu I i II

1.Patogeneza i charakterystyka cukrzycy typu I i II;

2. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki węglowodanowej – normy funkcjonalne

3. Cele i metodyka leczenia farmakologicznego:

  • stosowanie doustnych leków
  • insulinoterapia:
    • zasady intensywnej insulinoterapii
    • algorytm wielokrotnych wstrzyknięć,
    • algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi;

4. Zalecenia żywieniowe:

  • stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
  • podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterapia)
  • indeks i ładunek glikemiczny w praktyce
  • system szacowania wymienników w diecie
  • “kaloryczna koncepcja żywieniowa”, czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków;

5. Wskazówki suplementacyjne w cukrzycy typu I i II oparte na wynikach badań;

6. Kontrola żywieniowo – diagnostyczna pacjenta z cukrzycą (wyniki badań, dziennik diety);

7. Projektowanie diet leczniczych w cukrzycy typu I oraz II;

8. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.