INTERPRETACJE BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA III i IV

Opis szkoleniaMiejsca i terminy

Harmonogram cz. III -Zalecenia diagnostyczno – żywieniowe w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy.

  1.  Hashimoto – choroba z autoagresji. Czynniki rozwoju oraz patogeneza;
  2. TSH - czy każdy nieprawidłowy wynik to patologia? Co wpływa na stężenie TSH?
  3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń pracy tarczycy – normy funkcjonalne. Jak interpretować odchylenia od wartości prawidłowych? Panel tarczycowy w Polsce i za granicą;
  4. Zalecenia żywieniowe oparte na aktualnych wynikach badań;
  5. Wskazówki suplementacyjne w chorobie Hashimoto – dane literaturowe, wyniki badań pacjenta;
  6. Projektowanie diety eliminacyjnej w chorobie Hashimoto;
  7. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.

Harmonogram cz. IV  - Zalecenia diagnostyczno – żywieniowe w nadczynności tarczycy/chorobie Gravesa – Basedowa.

  1.  Tyreotoksykoza w przebiegu nadczynności tarczycy;
  2. Choroba Gravesa – Basedowa - czynniki rozwoju oraz patogeneza;
  3. Diagnostyka laboratoryjna nadczynności tarczycy.
  4. Zalecenia żywieniowe oraz wskazówki suplementacyjne przy nadczynności tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym.
  5. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.