INTERPRETACJE BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA I i II

Opis szkoleniaMiejsca i terminy

Harmonogram cz.I - Morfologia krwi obwodowej.

  1. Wyniki badań laboratoryjnych jako podstawowy element prawidłowo zebranego wywiadu żywieniowego.
  2. Jak przygotować się do badania? Wpływ fazy przedanalitycznej na badania hematologiczne.
  3. Patogeneza i charakterystyka niedokrwistości niedoborowych;
  4. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki żelazowej – normy funkcjonalne. Jak interpretować odchylenia od wartości prawidłowych?;
  5. Zalecenia żywieniowe w przebiegu niedokrwistości;
  6. Wskazówki suplementacyjne w niedokrwistości syderopenicznej i megaloblastycznej oparte na wynikach badań;
  7. Projektowanie diet leczniczych w niedokrwistości;
  8. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.

Harmonogram cz.II - ABC lipidogramu.

  1. Ocena zaburzeń gospodarki węglowodanowo – lipidowej w kontekście ryzyka chorób sercowo – naczyniowych oraz neurodegeneracyjnych;
  2. Jak przygotować się do badania? Wpływ fazy przedanalitycznej na wynik badania lipidogramu;
  3. Patogeneza i charakterystyka blaszki miażdżycowej;
  4. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki lipidowej – normy funkcjonalne. Jak interpretować odchylenia od wartości prawidłowych?;
  5. Homocysteina, hs - CRP jako niezależne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
  6. Hipercholesterolemia rodzinna – jak diagnozować?
  7. Zalecenia żywieniowe w przebiegu hipercholesterolemii;
  8. Wskazówki suplementacyjne w niedokrwistości syderopenicznej i megaloblastycznej oparte na wynikach badań;
  9. Projektowanie diet leczniczych w hipercholesterolemii;
  10. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.