Dietetyka sportowa – szkolenie dofinansowane

Opis szkoleniaMiejsca i terminy
Dwudniowe szkolenie jest dedykowane wszystkim zajmującym się opieką nad sportowcami, samym sportowcom oraz planujących pracę z ludźmi aktywnymi fizycznie.

Szkolenie obejmuje części - teoretyczną (wykłady) oraz praktyczną (ćwiczenia).

Szkolenie jest dofinansowane z pieniędzy Unii Europejskiej i dedykowane osobom posiadającym firmę, działalność jednoosobową lub będącym na zatrudnieniu (zarówno o pracę jak i na umowę zlecenie).

Agenda dnia 1:

Czego dotyczy dietetyka sportowa różnice we współpracy z osobami aktywnymi fizycznie a osobami nieaktywnymi

- redukcja tkanki tłuszczowej

- szybka redukcja masy ciała (zawody z kategoriami wagowymi)

- planowanie współpracy

Aktywność fizyczna - jej charakter a podejście dietetyczne

- zapotrzebowanie energetyczne w różnych dyscyplinach

- budowanie masy mięśniowej

- budowanie wydolności

Makroskładniki diety, ich udział w różnych dyscyplinach

Środki ergogeniczne i ich zastosowanie w różnych dyscyplinach:

- kreatyna

- beta-alanina

- kofeina

- prekursory tlenku azotu

Agenda dania 2:

Posiłki okołotreningowe - główne założenia oraz popularne teorie

- Czas trawienia posiłków,

- czas przyswajania wartości odżywczych

- praktyczny dobór pokarmów do treningów oraz zawodów sportowych

Nawodnienie

- status nawodnienia i jego wpływ na wydolność sportowców

- mechanizm pragnienia

- zasady uzupełniania płynów w trakcie wysiłku fizycznego oraz po nim

Przygotowanie do dyscyplin o długim czasie trwania

- Przygotowanie do maratonu - rozpisanie jadłospisu

- Protokół żywieniowy wzmacniający adaptacje wysiłkowe w dyscyplinach wytrzymałościowych - rozpisanie jadłospisu z protokołem treningowym

- Żywienie u osób aktywnych - rozpisywanie jadłospisu przy aktywności o różnych porach dnia

- Redukcja masy ciała do sportów z kategoriami wagowymi - rozpisanie jadłospisu

- Redukcja masy ciała u osób aktywnych - jadłospis dla kobiety oraz mężczyzny