CHOROBY AUTOIMMUNIZACYJNE I

Opis szkoleniaMiejsca i terminy

POZIOM I

Szkolenie prowadzi: Dominika Gier    

DZIEŃ I

  1. Składowe i podstawy funkcjonowania układu immunologicznego
  2. Możliwe przyczyny autoimmunizacji w ustroju
  3. Diagnostyka chorób z autoimmunizacji – specyficzne przeciwciała, dysfunkcje układu odpornościowego
  4. Nadwrażliwość pokarmowa w chorobach autoimmunizacyjnych, alergie i problemy skórne
  5. Mikroflora jelitowa i jej znaczenie oraz współpraca z układem odpornościowym
  6. Mimikra molekularna, bariera jelitowa i rola glutenu
  7. Markery zapalne a przepuszczalność jelitowa
  8. Rola poszczególnych mikro- i makro-elementów w układzie immunologicznym
  9. Suplementacja jako ważny element wyrównywania niedoborów i leczenia w chorobach autoimmunizacyjnych
  10. Rola laktoferyny w układzie immunologicznym
  11. Czynniki antyżywieniowe i ich wpływ na prace układu odpornościowego

DZIEŃ II

  1. Hashimoto, Graves-Basedow, RZS – charakterystyka schorzeń i optymalizacja diety
  2. Współistnienie chorób autoimmunizacyjnych
  3. Wywiad medyczny i żywieniowy z pacjentem autoimmunologicznym jako kluczowy w terapii i dalszej diagnostyce
  4. Czy możliwa jest profilaktyka chorób z autoagresji? Co możemy zrobić?
  5. Opis przypadków pacjentów z autoimmunizacją – analiza wyników, zastosowane terapie, efekty leczenia w praktyce dietetyka klinicznego
  6. Praca z konkretnymi przypadkami – zadania praktyczne