Żelki bogate w wit C

 

Jednym z elementów na jakie zwracamy baczną uwagę w diecie naszej wesołej trzylatki jest podaż witaminy C.  Jestem zdania, że w okresie zimowym można śmiało pokryć zapotrzebowanie na wit C z posiłku (norma dla dzieci 1-3 roku życia – 40mg, dzieci 4-6 – 50 mg). Na pokrycie zapotrzebowania wystarczą już:

  • 2 gotowane ziemniaki – 14,8
  • 1 jabłko – 4,4
  • 1 kubek gotowanych brokułów – 24,8 g

 

Niemniej jednak, okres zimowy często sprzyja infekcjom, przeziębieniem, spadkom odporności, w związku z czym spożycie wit C powyżej norm jest wskazane, co więcej – POTRZEBNE! Można posiłkować się suplementami diety, ale dostępna jest szeroka gama produktów z których możecie korzystać.

Produkty bogate w witaminę C dostępne w okresie zimowym, to m.in.:

  • Czerwona papryka (128 mg/ 100g)
  • Nać pietruszki (5mg / 1 łyżeczkę)
  • Kiszone ogórki (5,4 mg/100g) i kapusta (14,7 mg/100g)
  • Sok z rokitnika (210 mg/100g)
  • Maliny – zajadamy się hurtowo mrożonymi! (26,2 mg/ 100g)
  • Brokuły (28,2mg / 100g gotowanego warzywa)
  • Pomarańcze (71 mg / 100g)
  • Brukselka (62 mg/100 g gotowanego produktu)

Oraz wiele, wiele innych…

 

W okresie spadku odporności możecie także  zapakować witaminy z naturalnych produktów w żelki, które dzieciaki (i nie tylko!) pokochają! Do tego znajdą się w nich produkty, które w opinii rodziców są nielubiane przez dzieci (np sok z rokitnika czy nać pietruszki), a które są bombą witaminową i z których TRZEBA! korzystać.  Sprawdźcie moje propozycje i twórzcie własne wariacje smakowe. Niech będzie smacznie, zdrowo i kolorowo! 

 

 

Żelki rokitnikowe. Potrzebujesz:

  • 200 ml soku  z rokitnika
  • Kurkuminę z piperyną (2 kapsułki)
  • 1 łyżki miodu
  • Żelatynę

 

Wlej sok do garnka, rozpuść w nim miód i wymieszaj z kurkuminą (wysyp zawartość kapsułki, lub dodaj 2 łyżeczki suchej przyprawy). Sok podgrzej aż będzie bardzo ciepły, ale nie wrzący, dodaj żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu + dodatkowo 1 łyżeczkę aby masa była bardziej zbita) i dokładnie mieszaj 2-3 minuty aby żelatyna się rozpuściła. Ochłodź i przelej do silikonowych foremek na lód.

Z podanej proporcji powstanie ok 10 żelek.

 

Żelki aroniowe. Potrzebujesz:

  • 200 ml soku z aronii
  • 2 garście mrożonych malin
  • Żelatynę

 

Sok wlej garnka, dodaj maliny. Trzymaj na średnim ogniu, aż maliny się roztopią i rozpadną a płyn będzie bardzo ciepły (ale nie wrzący). Dodaj żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu + dodatkowo 1 łyżeczkę aby masa była bardziej zbita) i  dokładnie mieszaj 2-3 minuty aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Ochłodź i przelej do silikonowych foremek na lód.

Z podanej proporcji powstanie ok 18-20 żelek.

 

 

Żelki pietruszkowe. Potrzebujesz:

  • ⅓  ananasa
  • Pęczek natki pietruszki
  • Żelatynę

 

Ananasa obierz, pokrój na kawałki i zblenduj. Przelej do garnka, podgrzej. Dodaj poszatkowaną natkę pietruszki i zmiksuj blenderem ręcznym na gładki mus. Przelej powstałą miksturę przez sitko (lub gazę) do czystego garnka i podgrzej aż sok będzie bardzo ciepły (ale nie wrzący). Dodaj żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu + dodatkowo 1 łyżeczkę aby masa była bardziej zbita) i  dokładnie mieszaj 2-3 minuty aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Ochłodź i przelej do silikonowych foremek na lód.

Z podanej proporcji powstanie ok 10 żelek.

 

 

UWAGA! W wersji wegańskiej możesz użyć agaru – postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

 

Źródła:
http://nutritiondata.self.com