Żeberka w wodzie kokosowej

Takich żeberek jeszcze nie jedliście! Aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Dawid podstępnie chciał wodę kokosową wypić, ale nie pozwoliłam mu! Bo wiedziałam, że to ona nada żeberkom tej miękkości, soczystości i charakteru!

Jeśli jesteś fanem tego typu mięs, gwarantuję że proponowane danie zapisze się na stałe w Twoim menu!

 

 

Potrzebujesz:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 ml wody ze świeżego młodego kokosa
  • Cebulka
  • Łyżeczka masła klarowanego
  • Łyżka miodu
  • Kawałek papryczki chilli
  • Szczypior
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Sól i pieprz

 

Żeberka umyj, osusz, oczyść z błon. Pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą i pieprzem. Na maśle klarowanym podsmaż cebulkę, przełóż ją do miski. Na patelni podsmaż ze wszystkich stron żeberka. Następnie przełóż je do innego naczynia. Patelnię “oczyść” dodając ok 30 ml wody i mieszając intensywnie drewnianą łyżką – tak aby cały osad po smażeniu się z nią wymieszał. Gdy większość wody odparuje, dodaj miód. Mieszaj, aż się nieco skarmelizuje (ok 1 min) i ponownie smaż na nim żeberka (uważaj aby się nie przypaliły – często je przewracaj). Skarmelizowane żeberka i podsmażoną cebulę wrzuć do garnka, zalej wodą z młodego kokosa. Gotuj na najmniejszym ogniu 2 h. Po tym czasie otwórz garnek i na nieco większym ogniu odparuj część płynów. Po wyjęciu na talerz polej sokiem z limonki, oprósz posiekaną papryczką chilli i posiekanym szczypiorem.

 

Żeberka podawaj z mixem ulubionych warzyw / makaronem ryżowym, lub z dodatkami na jakie akurat masz ochotę.

 

Jeśli nie wykorzystasz sosu, koniecznie przelej go do słoiczka i użyj go do kolejnych dań. Sos jest niezwykle aromatyczny i grzechem byłoby wylanie go!