Pulpeciki zapiekane w pomidorach

 

 

Oto potrawa, która robi się sama. Na jej przygotowanie musisz poświęcić 10 minut. Kolejne 45 dojdzie sama w piekarniku. Uwielbiam przygotowywać tego typu potrawy (jednonaczyniowe?!:)), kiedy spodziewamy się gości. Wrzucam je do pieca i mam czas na szybki mop-tour po mieszkaniu, wykopanie męża ze śmieciami i po wino do sklepu, oraz nakłonienie dziecka aby w końcu ogarnęło swoje królestwo.

Jest to też gwarancja że na danie łagodnym okiem spojrzą małolaty. Które bowiem dziecię odmówi klopisków? A i zachwyceni rodzice – goście wyproszą od Was przepis.

Koniec podpisywania się jako chu&^wa Pani domu! Nadchodzi czas idealnej kucharzynki 😉

 

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa mielonego indyczego

  • 720 ml passaty pomidorowej (wybierzcie tę w szklanych butelkach)

  • 1 jajko

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oregano

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

  • 3 łyżki mąki owsianej (lub jaglanej, płatków jaglanych itp)

  • 200 g ryżu

  • 4 łyżki kawałków parmezanu / parmigiano reggiano

  • natka pietruszki

  • 200 ml wody

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

.

KROK 1: Pulpeciki

Do miski wrzuć mięso, roztrzepane jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, ok 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki, oraz sól (ok łyżeczkę), oraz pieprz. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrób ręką. Zwilż ręce i ukulaj niewielkie klopsiki. Odkładaj na namoczoną deskę.

 

 

KROK 2: Pomidorowy ryż

Do miski wlej passatę, wodę, dorzuć 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oregano, sól i pieprz (sprawdź czy sos jest dobrze doprawiony, oczywiście możesz dodać także swoje ulubione przyprawy). Wrzuć opłukany na sitku ryż. Wymieszaj. Wylej sos z ryżem do naczynia żaroodpornego w którym będziesz piekł/a danie.

 

Na wierzchu wyłóż klopsiki. Wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piecz przez 10 min, a następnie zmniejsz temp do 150C, włącz termoobieg i piecz przez kolejne 35 min. Tuż przed wyjęciem wierzch posyp parmezanem. Po 2 minutach potrawę wyjmij, jest już gotowa. Posyp obficie natką pietruszki i polej oliwą z oliwek.

 

 

 

Rozkład makroskładników dla 1 porcji –485 kcal

całość (5 porcji) – 2427 kcal

Białko – 35,1 g

Tłuszcze – 14,2 g

Węglowodany –  48,5 g

Błonnik –  6,1 g