Wytrawne muffinki z kaszy gryczanej

 

 

Kaszuffinki, Gryczaffinki, Babeczki z kaszeczki?! 🙂

W każdym razie smaczne to! I proste to! Bez jajek i bez mąki. Zatem bez zbędnego gadania, zapraszam na babeczki!

 

 

Potrzebujesz:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 paprykę czerwoną
  • Pęczek pietruszki
  • Pól czerwonej papryczki chilli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  • Łyżka masła klarowanego

 

Na dip paprykowy:

  • 200 g zielonych papryczek szpiczastych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól

Opis:

Kaszę wypłucz na sitku aż przestanie się pienić. Wrzuć do garnka i zalej 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Wstaw pod przykryciem na najmniejszy ogień (aby w garnku lekko pyrkało). Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodaj do kaszy masło klarowane, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, drobno poszatkowaną natkę pietruszki i papryczkę chilli, oraz wszystkie pozostałe składniki (dopraw solą i pieprzem do smaku). Dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną kaszę umieść w formach do pieczenia muffinek. Dociśnij ją do foremki. Jako że dodane zostało masło, nie ma konieczności aby dodatkowo formy smarować olejem/masłem. Piecz ok 20 min w temp 200C, aż będą zarumienione ze wszystlich stron.

 

Dip: Umytą paprykę piecz ok 20 min w temp 200C. Następnie oczyść środek (koniecznie! Bo ziarna nadają okrobnej goryczki). Zblenduj na gładką masę. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Wymieszaj.

 

 

Muffinki mogą być oryginalnym dodatkiem do mięsa, 2. śniadaniem dla dziecka do szkoły, czy też po prostu przekąską maczaną w sosie paprykowym. Smacznego!