Wybuchowa sałatka wiosenna z fasolą

 

Dziś pomysł na pożywną sałatkę!

Przygotujecie ją w mig, a zapewnicie sobie prowiant na kilka posiłków. Zapakujcie ją do pojemników i zabierzcie ze sobą do pracy/ szkoły.

A wybuchowa jest dlatego, że zawiera w sobie owoc granatu. Dla niewprawionych w bojach, czyt. w wydobywaniu ziarenek z wnętrza, polecam filmiki instruktażowe na yt. W przeciwnym razie czyszczenie kuchni murowane 😉

 

Potrzebujesz (na ok 3-4 porcje):

  • 100 g ryżu basmati
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 80 g sera feta (z mleka koziego i owczego)
  • 1/2 granata
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 1 garść sałaty (mix np z rukolą)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego

 

Opis:

Jajka ugotuj na pół-miękko (tak aby żółtka nie były do końca ścięte). Paprykę poszatkuj na drobne słupki. Fasolę odsącz, przepłucz na sitku pod zimną wodą i podsmaż na maśle klarowanym. Ser pokrój w kostkę. Wymieszaj ugotowany ryż, z pokrojonym jajkiem, podsmażoną fasolą, papryką, granatem, serem i sałatą. Oliwę wymieszaj z musztardą, solą i sokiem z cytryny. Sos wymieszaj dokładnie z sałatką.

 

 

Rozkład makroskładników:

Całość: 1207 kcal

Białko – 50,6 g

Tłuszcze – 51,9 g

Węglowodany – 115 g

Błonnik – 15,4 g