Tortilla de patatas czyli hiszpański omlet z ziemniakami

 

Dziś polecam Wam pomysł na omlet w stylu hiszpańskim, czyli tortilla de patatas. Jest to idealne danie na upały, gdyż świetnie smakuje także na zimno! Dla osób zaznajomionych z kuchnią półwyspu iberyjskiego nie jest to nic nowego, bowiem jest to bardzo klasyczne danie. Niemniej jednak współpracując z podopiecznymi widzimy, że dla wielu jest to nowość  w menu. A szkoda, ponieważ danie jest stosunkowo proste, pożywne, składniki łatwo dostępne i co dla mnie mocno istotne – idealnie nadaje się na danie typu take away (które można zabrać do pracy). Dla osób z dziennym bilansem kalorycznym ok 1800-2000 kcal, może stanowić podstawę dla 2 posiłków w ciągu dnia np śniadanie i kolację. Wystarczy dorzucić sałatkę ze świeżych warzyw i gotowe! (standardowo rozkład makroskładników pod przepisem).

 

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • pól cebuli
  • 1 paprykę
  • 50 g chorizo
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki masła klarowanego

 

 

Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki al dente.

2. Pokrój je w plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj poszatkowaną paprykę, aby nieco zmiękła i puściła soki.

3. Przełóż ziemniaki z cebulą i papryką  do miski i odstaw na bok do ostygnięcia.

4. W misce rozmąć jajka z solą i pieprzem, dodaj podsmażone ziemniaki z cebulą i papryką, pokrojone chorizo.

5. Na niedużej patelni rozgrzej masło klarowane i wlej delikatnie masę jajeczno-ziemniaczaną. Smaż ok 5-8 minut na małym ogniu pod przykryciem (aż całość będzie ścięta)

6. Odwróć tortille na drugą stronę (przyłóż do patelni talerz, po czym energicznie odwróć i delikatnie zsuń omlet z powrotem na patelnię) i smaż kolejne 5 minut, aż druga strona się zetnie i zarumieni.

7. Możesz odwrócić omlet jeszcze kilkukrotnie, aby mieć pewność że z każdej strony się on dobrze podsmażył i zarumienił.

8. Tortillę pokrój jak pizzę

 

 

Rozkład makroskładników (całość): 660 kcal

Białko – 37  g

Tłuszcze – 30 g

Węglowodany – 59 g

Błonnik – 10,3 g