Szparagi – najłatwiejszy przepis na świecie

Nadszedł sezon szparagów, z czego bardzo się cieszę! Kiedyś omijałam stoiska na których je sprzedawano, bo wydawało mi się że jest to produkt nudny, przereklamowany i trudny do przygotowania. Dziś wiem że wcale tak nie jest. Metodą prób i błędów nauczyłam się z nimi obchodzić. A w poniższym wpisie przedstawię wam najprostszy sposób na świecie. Prosty, a przy tym totalnie smaczny!

 

Moimi faworytami są cienkie szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać, przygotowanie zajmuje kilka minut i pięknie wyglądają na talerzu. Wybierając warzywa na stoisku pamiętajcie aby zwracać uwagę na to aby były jędrne, a ich końcówki nie były za bardzo zdrewniałe (i tak należy odłamać zdrewniałe końce). Stosunkowo szybko wysychają, dlatego warto zaplanować przygotowanie ich zaraz po zakupie.

 

Nie mogę przy okazji nie wspomnieć o korzyściach żywieniowych jakie wynikają ze spożycia szparagów.

 

Szparagi są niskokaloryczne, a przy tym stanowią bombę witamin, związków mineralnych i biologicznie czynnych związków. Są bogate w wit K (już 100 g czyli ok 3 szt pokrywa 63% zapotrzebowania!), witaminy z grupy B, wit A, wit C, kwas foliowy. Stanowią także źródło selenu, żelaza, potasu, cynku, miedzi. Są także bogate w antyoksydanty takie jak flawonoidy (m.in rutyna, kwercytyna), kwasy hydroksycynamonowe (w tym znaczna ilość kwasu ferulowego), fitosterole (w tym znaczna ilość β-sitosterolu) i inne. Dodatkowo zawiera błonnik, w większości frakcji nierozpuszczalnej (inulinę), który staje się korzystną dla naszego układu trawiennego pożywką dla bakterii jelitowych.

 

100 g szparagów (ugotowanych):

  • kalorie: 22 kcal
  • węglowodany: 4,1 g
  • białka: 2,4 g
  • tłuszcze: 0,2 g
  • błonnik: 2 g

Nie wyobrażam sobie więc aby z tego dobrodziejstwa natury nie korzystać!

 

Potrzebujesz:

  • pęczek szparagów
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie użyć oliwy, ale kokosowy nada ciekawy posmak szparagom. Raz spróbowaliśmy i weszło w nasze gusta)
  • sól gruboziarnista

 

Opis:

Szparagi umyj, osusz. Odłam zdrewniałe końce – mniej więcej 1/4 łodygi od dołu (szparagi same złamią się w odpowiednim momencie). Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć szparagi i podsmażaj ok 4 min, co chwilę je przewracając. Następnie dolej 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem ok 5 min (także co jakiś czas przewracając). Na koniec posyp solą.

Podaj jako dodatkek do dania, lub zjedz jako przekąskę w ciągu dnia.

 

*Do tego typu obróbki polecam szparagi zielone (najlepiej cienkie), ponieważ nie trzeba ich obierać, a można od razu po umyciu wrzucić na patelnię.

 

Rozkład makroskładników:

Energia: 164 kcal

Białko – 6,8 g

Tłuszcze – 10,6 g

Węglowodany przyswajalne – 7,9 g

Błonnik – 5,4 g

 

 

Źródła:

  1. Ciślik E., Siembida A. Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.) Postępy Fitoterapii 4/2011, 275-281
  2. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2312/2