Szaszłyki z batatami i boczkiem

 

Powiem nieskromnie – za tą recepturę będziecie mi wdzięczni! Niby to takie oczywiste połączenie: bataty + boczek, a jednak na szaszłyku, w nieco innej odsłonie, można się ponownie zachwycić. Mało pracy – duży efekt! Szaszłyki możecie przygotować na grillu, a także w piekarniku.

 

Potrzebujesz (na 2-3 porcje):

  • 500 g batatów (słodkich ziemniaków)
  • 10 plastrów – ok 150 g boczku
  • Ulubione suszone zioła (np oregano, czosnek, pieprz, sól, bazylia)
  • łyżeczka oliwy z oliwek

 

Opis:

Bataty obierz, pokrój w kostkę. W misce wymieszaj z ziołami i oliwą (oliwa jest transmitterem smaku i pozwala pokryć ziemniaczki ziołami). Na patyczek szaszłykowy nadziewaj naprzemiennie ziemniaki z boczkiem (tak, aby boczek tworzył “falę” otulającą ziemnaczki). Piecz ok 25 min w temp 180C (na grillu do miękkości batatów).

Podawaj z ulubionymi sezonowymi warzywami! U mnie był najlepszy o tej porze roku – pyszny pomidor malinowy ze szczypiorkiem. Palce lizać!

 

 

 

Czas przygotowania: 40 min

Rozkład makroskładników w proponowanej w przepisie porcji:

  • 1239 kcal

  • białka – 23,2 g

  • tłuszcze – 85 g

  • węglowodany – 85,5 g

  • błonnik – 15 g