Spaghetti z bazyliowo – burakową pastą

 

 

Kto lubi buraki? Palec do budki! Ja je uwielbiam, dlatego stale szukam nowej formy w jakiej mogą pojawić się na talerzu. Dziś więc pojawiają się w dość nietypowej wersji – jako podstawa pasty do makaronu!  Danie trąci już nieco jesienią, ale lekkość i blask pozostaje iście letnie!

To co, kto się skusi?

 

Potrzebujesz:

  • 50 g spaghetti z ciecierzycy (możesz użyć też spaghetti pełnoziarnistego)
  • 2 buraki
  • 50 g sera Feta
  • 1 łyżeczkę octu winnego z jabłek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 8 listków bazylii
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:

1. Upiecz lub ugotuj buraki (możesz też wykorzystać gotowe – ugotowane buraki zapakowane próżniowe, dostępne np. w Lidlu)
2. Ugotuj makaron al dente
3. Buraki z octem jabłkowym, czosnekiem i bazylią zblenduj na gładki mus.
4. Dodaj drobno poszatkowane orzechy i pokruszony ser, wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku.
5. Do pasty dorzuć makaron i dokładnie wszystko razem wymieszaj. Pozostaw na chwilę, aby makaron złapał buraczkowy kolor
6. Podawaj oproszone ulubionymi, świeżymi ziołami.

 

 

Rozkład makroskładników (całość):  428 kcal

Białko – 26  g

Tłuszcze – 16 g

Węglowodany – 45 g

Błonnik –  4 g

 

 

Processed with MOLDIV