Salsa z mango i awokado oraz krewetki na ostro

 

Prosta i przepyszna salsa z mango, którą przygotujecie w 5 minut urozmaici niejedno danie! Możecie wykorzystać ją jako formę dipu do przekąsek, ale może być śmiało dodatkiem do dań, jak tu u nas. Na przednówku, nie mogąc doczekać się świeżych warzyw i owoców, sięgam po importowane, egzotyczne, które urozmaicają i ubarwiają danie. Spróbujcie koniecznie! To połączenie pozytywnie Was zaskoczy!

 

Potrzebujesz:

  • 1/2  awokado (70g)
  • 1/2 mango (140 g)
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 limonki
  • świeża kolendra
  • 100 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku 
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka chilli
  • 50 g kaszy kuskus 

 

 

 

Opis:

Salsa:

1. Pokrój mango, awokado i paprykę w drobną kostkę.
2. Poszatkuj cebulkę
3. Wymieszaj wszystkie składniki z sokiem z limonki i listkami kolendry.

 

Krewetki:

1. Krewetki obierz, oczyść. Papryczkę chili oczyść z nasion, posiekaj. Natkę posiekaj. Czosnek obierz, ząbki przekrój na pół.
2. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i chili, przesmaż. Wrzuć krewetki, wymieszaj, podsmażaj chwilę na dużym ogniu. Oprósz solą, posyp natką.

 

Kuskus:

1. Przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

 

 

 

Rozkład makroskładników dla 1 porcji –622 kcal

Białko – 24,9 g

Tłuszcze – 23 g

Węglowodany –  71,3 g

Błonnik –  10,9 g