Sałatka w słoiku #1

Dieta to sposób żywienia. Przecież każdy z nas jest na jakiejś diecie i wielkim błędem jest myślenie o diecie wyłącznie jako o jakichś restrykcjach i konkretnym celu. Dieta to po prostu sposób żywienia. W tym wypadku można powiedzieć, że diety należy stosować całe życie, gdyż bez nich umarlibyśmy z głodu..

Na przekór często słyszanym wymówkom „nie stosuję diety bo nie mam czasu”, dziś przepis na pełnowartościową sałatkę na wynos. Możecie wykorzystać do niej słoik po ogórkach (jak ja), lub inne ulubione opakowanie. Na przygotowanie potrzebujesz tylko 10 minut!

Głównym składnikiem jest makaron białkowy z czarnej fasoli zakupiony w sieci sklepów Biedronka. W ofercie znajdziecie 4 rodzaje. Bardzo przypadły mi do gustu, dlatego śmiało je Wam polecam. Sięgam po nie szczególnie w dni bezmięsne. Po okresie abstynencji od wszelkich makaronów (klasyczne z pszenicy / pszenicy durum mi nie służą), jest to bardzo przyjemna kulinarna odmiana.

 

Potrzebujesz:

  • 50 g makaronu białkowego (u mnie. czarnej fasoli)
  • 2 garści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 marchew
  • 6 pomidorków koktajlowych (z własnej uprawy! :))
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • świeża natka pietruszki / kolendry
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • papryczki jalapeno (opcjonalnie)

 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka gotuj ok 5-7 min (aby żółtko nie było w pełni ścięte). Marchew obierz i pokrój w paski, szpinak opłucz pod bieżącą wodą. Układaj produkty wg upodobania – niech potrawa także cieszy oko, w myśl zasady że najpierw jedzą oczy. Przed spożyciem skrop sałatkę sosem sojowym, który nada całości głębi smaku.

 

Rozkład makroskładników:  460 kcal

Białko –  31,8 g

Tłuszcze – 20,2 g

Węglowodany – 41,3 g

Błonnik – 5,2 g