Rolada szpinakowa z łososiem #beznabiału

 

Dziś propozycja świąteczna! Rolada szpinakowa jest bardzo wdzięcznym, bo smacznym i estetycznym daniem. W tradycyjnej wersji używany jest serek ricotta, mascarpone, lub też inne odmiany serka. Zatem na diecie eliminacyjnej – bezmlecznej, należałoby przygotować biały mus z alternatywnych składników. Mam więc dla Was propozycję – użyjcie kalafiora, orzechów nerkowca, czosnku i chrzanu. Będzie ostro, ale będzie też bardzo smacznie!

 

Potrzebujesz:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 250 g kalafiora (możesz użyć mrożonego)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 100 g łososia wędzonego
  • sól i pieprz

 

Opis:

Zielony omlet:

Rozmroź szpinak, odsącz, dodaj żółtko jajka, mąkę, sól i pieprz, Zmiksuj. W drugiej misce zmiksuj białko jaja na sztywną pianę. Delikatnie dodaj pianę z białka do masy szpinakowej. Prostokątną blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok 1-15 min w temp 180C (aż omlet się całkowicie zetnie).

Biały krem:

Orzechy namocz (niech się moczą przynajmniej z 5 godzin). Kalafiora ugotuj, zblenduj i odsącz. Do miski wrzuć namoczone orzechy, odsączony kalafior, czosnek, chrzan, sól i pieprz i zblenduj na gładki krem.

Upieczony omlet wyłóż wierzchem na dół, wysmaruj równo białą kalafiorową masą i wyłóż na nią plastry łososia. Zawiń roladę i owiń ciasno folią spożywczą. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego!

 

Rozkład makroskładników:

Całość: 1112 kcal

Białko – 66,2 g

Tłuszcze – 61,3 g

Węglowodany – 74,8 g

Błonnik – 18,7 g