Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

 

Lubię mieć w domu produkty, z których jestem w stanie przygotować szybki i pożywny obiad. Jeśli o to nie zadbam z wyprzedzeniem, wówczas pod presją głodu zdarza mi się zjeść na mieście coś, z czego nie jestem do końca zadowolona. Dlatego też robię większe zakupy raz w tygodniu, oczyma wyobraźni układając sobie co z nich powstanie. Często wybieram mrożonki. Uważam że jest to dobry wybór dla zapracowanych – produkty są pakowane w okresie swojej najwyższej świeżości i mogą być bardziej wartościowe niż przeleżałe w lodówce produkty. Owoce leśne, zielone warzywa, ryby, to produkty które w zimie często kupuję w formie mrożonej (wybierajcie ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC).

Raz w tygodniu gotuję także rosół. Następnie przelewam go do słoików i przechowuję w lodówce. Dzięki temu jestem w stanie przygotować na szybko ulubioną zupę moje córki (literkową zupę – czytaj pomidorową z literkowym makaronem), niezawodny rosół obficie posypany natką pietruszki, czy wyczarować danie jednogarnkowa, jak np proponowane tu risotto.

Jak więc widzicie, kiedy mam zabezpieczone w domu produkty, planowanie i przygotowanie potraw jest znacznie łatwiejsze. A przygotowanie wspomnianego risotto zajmuje ok 20 min.

 

 


 

Potrzebujesz (na 2 porcje):

  • 200 g łososia

  • 100 g ryżu do risotto (okrągłego)

  • 2 szklanki bulionu

  • 1/2 pora

  • 100 gram zielonego mrożonego groszku

  • 1 cebulę

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Łosoś:
1. Łososia natrzyj solą i pieprzem, skrop łyżką soku z cytryny.
2. Piecz przez ok 8-10 min w temp 180C

Risotto:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż poszatkowaną cebulę i pora
2. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek
3. Po ok 4 min dodaj ryż, podsmaż go wraz z cebulą i porem przez 2-3 min i zalej szklanką bulionu. Patelnię przykryj. Gdy ryż wchłonie płyn ponownie dolej bulion, aż będzie miękki. Dodaj kurkumę, wymieszaj dokładnie, aby nadać równomierny kolor.
4. Dodaj groszek i duś razem aż zmięknie.
5. Dodaj upieczonego i podzielonego na mniejsze kawałki łososia, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dopraw także solą i pieprzem do smaku.

 


Rozkład makroskładników dla 1 porcji – 534,7 kcal

(całość 2 porcje – 1069,4 kcal)

Białko – 29,3 g

Tłuszcze – 19,8 g

Węglowodany –  52,9 g

Błonnik –  7,5 g