Pieczony omlet czekoladowy z malinami

Kolejny przepis na omleta! Niby podobny do poprzednich, ale jednak nieco się różni – głównie ze względu na proces przygotowania. Tym razem wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i zapiec. A kwadrans, w czasie którym następuje zapiekanie, jest o świcie na wagę złota. Nie trzeba stać przy patelni i pilnować czy się nie przypala, czy aby już nadszedł moment aby przełożyć go na drugą stronę.

Omlet jest wysokokaloryczny, dlatego możecie go śmiało podzielić i zjeść połowę na śniadanie, a połowę np zabrać ze sobą do pracy i zjeść jako drugie śniadanie.

 

Potrzebujesz:

  • 5 jaj
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 banana
  • 2 łyżki kakao
  • 100g mrożonych malin

 

Opis:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Żółtka zblenduj z bananem, płatkami owsianymi, mąką i kakao. Delikatnie wmieszaj białka w masę czekoladową. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsyp mrożone maliny. Piecz przez ok 15 min w temp 180C (aż się całość zetnie i zarumieni).

 

Rozkład makroskładników:

Całość: 820 kcal

Białko – 49 g

Tłuszcze – 37 g

Węglowodany – 59 g

Błonnik – 23 g