Pieczona makrela z zielonym puree

 

Na polskim rynku makrela dostępna jest głównie w formie wędzonej i z tą formą jest najbardziej kojarzona. Można jednak niekiedy znaleźć w sprzedaży tuszki, czy filety. Mieszkając nad morzem (no dobra, nad zatoką ;)) nie mam większego problemu aby w sezonie połowu ją zakupić i upiec. W hali rybnej w Gdyni jest w czym wybierać. Dodatkowo ceny są atrakcyjne ( ok 12 zł / kg).  Makrela jest bardzo smaczna i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy ją doprawić i wrzucić do pieca. Ot i cała filozofia!

 

Makrela jest niezwykle bogata w składniki odżywcze, a już 100 g kawałka ryby zapewnia 145% RDI dla witaminy B12 i 63% dla selenu.

 

Dziś podrzucam przepis na rybę z zielonym, delikatnym pietruszkowo – groszkowym puree, które świetnie dopełnia wyrazisty smak ryby. Jest to danie stosunkowo niskokaloryczne, porcja to ok 400 kcal.

 

 

 

Potrzebujesz (2 porcje):

  • tuszkę makreli (ok 250 g)
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  • cytryna
  • 250 gr korzenia pietruszki (3 sztuki)
  • 250 g mrożonego groszku

 

 

Opis:

Makrelę oczyść, osusz, natnij skórkę co kilka cm i natrzyj solą i pieprzem (zarówno od wewnątrz i jak i od zewnątrz). Do środka włóż kilka gałązek tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180C. Piecz ok 20 minut.

Pietruszkę obierz i poszatkuj. Ugotuj na parze (lub w osolonej wodzie – wrzucaj do wrzącej wody). Groszek także ugotuj na parze, lub w osolonej wodzie (ok 5 min). Ugotowaną pietruszkę i groszek wrzuć do jednego garnka i zblenduj na gładkie puree. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

Danie podaj z sałatka ze świeżymi, sezonowymi warzywami.

 

 

Rozkład makroskładników (porcja):

Całość: 406 kcal

Białko – 34,6 g

Tłuszcze – 15,7 g

Węglowodany – 24,3 g

Błonnik – 14,8 g

 

Źródła:

http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4072/2