Pankejki Świętomarcińskie

 

Nie musicie już kupować rogali Świętomarcińskich! Bo znalazłam dla Was zdrowszą i dużo łatwiejszą alternatywę! Możesz oczarować dziewczynę, chłopaka, dzieci, teściów i kogo tylko zechcesz. A to wszystko w 15 minut!

 

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 100 g maku (a jeszcze lepiej maku mielonego!)
  • 70 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło klarowane / olej kokosowy nierafinowany

 

Opis:

Obierz jabłko, potnij na kawałki, ogryzkę wyrzuć. Rozbij jajka do miski, dorzuć mak, proszek do pieczenia i jabłko. Zblenduj. Następnie rodzynki i migdały poszatkuj na drobne kawałeczki i dorzuć je do miski. Ponownie zblenduj (ale nie musisz się martwić aby masa była gładka, niech orzechy będą wyczuwalne. Na patelni rozgrzej olej/masło klarowane i nakładaj placuszki. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Możesz też wierzch zapiec w piekarniku z grzaniem od góry (dzięki temu placki będą miały nieco ładniejszy kształt.

 

Jeśli chcesz, możesz do pankejków podać miód, masło orzechowe/tahini, lub mus owocowy, choć dzięki rodzynkom są już one moim zdaniem i tak wystarczająco słodkie