Pancakes z dyni

Śledząc statystyki widzę, że przepisy z dynią bardzo przypadły Wam do gustu. Dlatego kiedy jest ona już dostępna w sklepach, podrzucę Wam kilka sprawdzonych i prostych przepisów na przygotowanie dań z nią w roli głównej.

Dzisiaj, żeby pozytywnie rozkręcić ten tydzień na stół wjeżdżają pancakes! Dziecinnie proste, zaledwie kilku składnikowe, bardzo wdzięczne, mięciutkie i wilgotne! Zjedzcie je na śniadanie w towarzystwie ulubionych dodatków – np sezonowych owoców.

Świetnie nadadzą się jako śniadanie, lub element drugiego śniadania (zapakujcie dzieciom do śniadaniówek, a na pewno wrócą opróżnione:)).

Pod przepisem wrzucam rozkład makroskładników.

 

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę puree z dyni (ugotowana na parze, zblendowana dynia)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

1. Puree z dyni połącz / zblenduj z jajkami, miodem, octem i esencją waniliową. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

2. Placuszki smaż na odrobinie masła klarowanego pod przykryciem.

3. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami! Ja przybrałam swoje mrożonymi malinami i roztopioną, gorzką czekoladą! 🙂

Z podanej receptury powstanie ok 10 pancakes o średnicy ok 9 cm.

 

Rozkład makroskładników (całość, bez dodatków):  491 kcal

Białko – 28,7 g

Tłuszcze – 20,6 g

Węglowodany – 37,6 g

Błonnik –  19,3 g