Owsiana tarta ananasowa

 

Wiosna w pełni, więc z czystym sumieniem mogę sobie pozwolić na prezentację iście wiosennej propozycji! 

 

Obecnie mamy nieco martwy okres jeżeli idzie o sezon owocowy. Na wiosenno – letnie owoce jeszcze trzeba będzie chwilę poczekać. Dlatego najbliższy miesiąc – dwa,  to jest dobry okres na to aby kosztować importowane owoce. Sięgajcie po ananasy, mango, kiwi, granaty czy pomarańcze. Tym bardziej że możecie je zakupić we wciąż atrakcyjnych cenach (co prawda promocyjnie – ale kupiłam ostatnio ananasa w cenie 2,99 zł / kg). Zdaję sobie sprawę że najlepiej tego typu owoce należałoby zjadać w miejscu gdzie zostały zerwane (i to najlepiej tuż po zebraniu!), a w naszym szerokościach geograficznych tracą one na smaku i wartościach odżywczych przede wszystkim przez transport i dojrzewanie w sztucznych warunkach, niemniej mogą stać się dla nas ciekawą odmianą i przyczyną do kulinarnych poszukiwań. 

Jeśli nie jesteście fanami owoców egzotycznych, sięgajcie po mrożonki! Naszym faworytem niezmiennie pozostają maliny, jeżyny i jagody (dla przypomnienia omlet z wykorzystaniem mrożonych owoców leśnych: http://barbellkitchen.pl/wp461/przepis/omlet-dary-lasy/)

 

Tarta jest propozycją w stylu #highcarb

 

Potrzebujesz:

Spód:

350 g mąki owsianej

1 jajko

2 dojrzałe banany

50 g oleju kokosowego

 

Olej podgrzej, aby uzyskać płynną konsystencję. Połącz wszystkie składniki (pamiętaj aby olej nie był gorący! – bo zetnie jajko) i wyrób błyszczące ciasto. Wyłóż ciastem blaszkę do tarty i dociśnij dobrze do wszystkich zakamarków. Piecz przez ok 30-40 min w temp 180C (aż do delikatnego zarumienienia).

 

 

Masa:

Ok ½ ananasa (ja użyłam ananasa o wadze 2,5 kg)

1 puszka mleczka kokosowego

2 galaretki o smaku cytrynowym

4 łyżeczki żelatyny

Pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie – aby podkręcić kolor)

 

Ananasa obierz, pokrój i wrzuć do garnka. Dolej mleczko kokosowe i zblenduj. Wrzuć galaretki i podgrzewaj garnek na małym ogniu dokładnie mieszając – aby galaretka się rozpuściła. Kiedy masa będzie gorąca (nie musi wrzeć), odstaw w chłodne miejsce aby ostygła i nieco stężała.

 

Kiedy masa będzie już nieco ścięta, przelej ją na upieczony spód i odstaw na kilka godzin do lodówki.

 

 

Rozkład makroskładników (tarta -> 12 porcji):

Całość: 3946 kcal / 329 kcal na porcję

Białko – 101 g / 8,4 g

Tłuszcze – 168 g / 14 g

Węglowodany – 517 g / 43 g

Błonnik – 37,8 g / 3,2 g