Owocowy sernik na zimno #bezmleczny #lowfat

 

 

Zapraszam na sernik na zimno pt BEZ, bo jest bez nabiału, bez pieczenia, i przygotowuje się go bez problemu! Jest to też opcja w stylu #lowfat. Ostatnio otrzymywaliśmy prośby o desery o wyższych proporcjach węglowodanów, więc oto i on! Mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu taka odrobiona wiosny w środku zimy 😉

 

 

Potrzebujesz:

  • 80 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki miodu
  • 800 ml mleka ryżowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki kulek tapioki
  • 200 g mrożonych wiśni
  • 200 g mrożonych malin
  • 6 łyżeczek żelatyny (uwaga! zapoznaj się z instrukcją na opakowaniu, może się okazać że potrzebujesz inną ilość) W opcji wegańskiej – użyj Agar

 

Opis:

Spód:

Kaszę wymieszaj dokładnie z miodem (płynnym). Ważne aby wszystkie kulki były oblepione miodem. Wyłóż mieszaninę na spód tortownicy, wyrównaj i dociśnij. Odstaw do lodówki i zajmij się przygotowaniem masy „sernikowej”.

Masa „sernikowa”:

W garnku podgrzej mleko (nie doprowadzaj do wrzenia). Wsyp nasiona chia i tapiokę i podgrzewaj na najmniejszym ogniu przez ok 10 min regularnie mieszając. O ile nasiona chia stosunkowo szybko wchłoną płyn i będą gotowe, o tyle na tapiokę trzeba poczekać dłużej. Odstaw zatem garnek na ok godzinę aby tapioka napęczniała. Następnie masę podgrzej, dodaj żelatynę i przez kilka minut dokładnie mieszaj (ja dodałam 3 łyżeczki żelatyny, ale uwaga! sprawdź instrukcje na opakowaniu i się do nich stosuj). Ponownie odstaw garnek aby masa ostygła i stężała. Następnie przelej ją do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki.

Galaretka owocowa:

Do garnka wrzuć mrożone wiśnie i maliny. Podgrzewaj na małym ogniu aż owoce się roztopią i puszczą sok. Do ciepłej mieszaniny dodaj żelatynę (ja dodałam 3 łyżeczki, ale uwaga! sprawdź instrukcje na opakowaniu i się do nich stosuj) i przez kilka minut dokładnie mieszaj. Garnek odstaw aby ostygł i aby masa stężała. Następnie upewnij się że masa „sernikowa” w tortownicy całkowicie stężała i jeśli tak jest, przelej galaretkę na wierzch deseru. Odstaw do lodówki i poczekaj aż galaretka całkowicie stężeje.

 

Rozkład makroskładników:

Całość: 1540 kcal (128 kcal na porcję – 1/12)

Białko – 41,1 g (3,4g)

Tłuszcze – 18,3 g (1,5g)

Węglowodany – 302 g (25g)