Omlet czekoladowy

 

 

Przepis na omlet już się pojawił na blogu wcześniej (-> http://barbellkitchen.pl/wp461/przepis/128-omlet-owocowy-z-wiorkami/). I w zasadzie każdy kolejny jaki wjeżdża na nasz stół jest wariacją tej podstawowej wersji. Zmieniamy w nim tylko dodatki, w zależności od naszych aktualnych #widzimisię 😉

Dzisiaj proponujemy wariację czekoladową, z płatkami jaglanymi i kakao!

 

 

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 1 banan
  • 1 jabłko (+ kilka plasterków do dekoracji)
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka oleju kokosowego

 

Opis:

Do miski wrzuć jajka, banana i kakako i zblenduj na gładką masę. Dorzuć starte na grubych oczkach jabłko, płatki jaglane i wiórki. Wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik na pieczenie od góry do temp 150C. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i przelej na nią przygotowaną masę. Trzymaj na małym ogniu, aż dół omleta się zetnie i delikatnie zbrązowieje. Następnie na wierzchu rozłóż kilka plastrów jabłka (do dekoracji, jeśli chcesz, możesz użyć innych ulubionych owoców) i wstaw patelnię do piekarnika. Dla przypomnienia – do piekarnika nie wsadzaj patelni z plastikową rączką!!! 🙂

Jeśli nie możesz użyć piekarnika, można omlet po prostu odwróć z pomocą dużego talerza na drugą stronę.

 

Dla przypomnienia filmik z instruktażem przygotowania naszej podstawowej wersji, gdzie Dawid pokazuje jak przełożyć omlet za pomocą talerza 😉