Omlet czekoladowo-gruszkowy ze śliwkami

Omlety to nasz klasyk! I mimo że pojawiało się na naszym blogu już kilka wersji, wciąż zadajecie o nie pytania (czy można użyć innych składników, przygotować w innej formie itd). Dlatego podrzucamy pomysł na sezonową wersję, z wykorzystaniem gruszki i śliwek węgierek.

 

Omlet jest propozycją w stylu „dziel na dwa”, w związku z czym może być śmiało zjedzony w dwóch porcjach, np na śniadanie i na drugie śniadanie w pracy / szkole / na uczelni. Rozkład makroskładników podaję standardowo pod przepisem 🙂

 

Uwaga! Omlet jest puszysty, wilgotny, ale nie jest bardzo słodki (jeśli chcecie aby taki był dorzućcie np daktyle, lub banany).

 

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 1 gruszka (miękka!)
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 śliwek węgierek
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego

 

Przygotowanie:

1. Jajka zblenduj wraz z gruszką.
2. Dodaj mąkę, kakao, sodę i dokładnie wymieszaj z masą jajeczną.
3. Na patelni rozgrzej tluszcz. Wylej masę, na wierzch porozkładaj fantazyjnie kawałki śliwki.
4. Gdy spód będzie ścięty, włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj ok 5-7 min (grzanie od góry 120C), lub przerzuć omlet na drugą stronę za pomocą talerza.
5. Pokrój jak pizzę w trójkąty.

 

 

Rozkład makroskładników (całość):  766 kcal

Białko – 39,4  g

Tłuszcze – 30,2 g

Węglowodany – 79,1 g

Błonnik –  9,4 g