Muffiny bananowe ze skyrem (bez jajek)

 

Na osłodę w tych trudnych czasach zapraszam na muffiny! Potrzebujecie tylko kilku nieskomplikowanych składników, a samo wykonanie jest banalnie proste. Dodatek waniliowego skyru (gęstego jogurtu typu islandzkiego) spowoduje że muffiny w środku będą wilgotne i puszyste!

Często także pytacie o zamienniki jajek w wypiekach. Tym razem postawiłam więc na recepturę bez jaj. I bez jaj – są boskie! A w domu nadaliśmy im roboczą nazwę – sztosowe babeczki.

Potrzebujesz (na 5 muffinów):

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jogurt waniliowy typu skyr (150g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 10 daktyli
  • 50 g mąki owsianej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 

Opis:

1. Banany zblenduj z olejem kokosowym, daktylami, jogurtem i octem.

2. Stale miksując dodaj suche składniki. 

3.Przełóż masę do foremek na muffiny. Uwaga! Masa ciasta będzie bardzo zwarta, nie lejąca się.

4. Piecz przez 40 min w temp 180C

5. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól muffinom ostygnąć. 

 

Rozkład makroskładników dla 1 z 5 porcji –205 kcal

Białko – 5,5 g

Tłuszcze – 8,8 g

Węglowodany –  24,8 g

Błonnik –  2,7 g