Na osłodę w tych trudnych czasach zapraszam na muffiny! Potrzebujecie tylko kilku nieskomplikowanych składników, a samo wykonanie jest banalnie proste. Dodatek waniliowego skyru (gęstego jogurtu typu islandzkiego) spowoduje że muffiny w środku będą wilgotne i puszyste!
Często także pytacie o zamienniki jajek w wypiekach. Tym razem postawiłam więc na recepturę bez jaj. I bez jaj – są boskie! A w domu nadaliśmy im roboczą nazwę – sztosowe babeczki.
Potrzebujesz (na 5 muffinów):
- 2 dojrzałe banany
- 1 jogurt waniliowy typu skyr (150g)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 10 daktyli
- 50 g mąki owsianej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Opis:
1. Banany zblenduj z olejem kokosowym, daktylami, jogurtem i octem.
2. Stale miksując dodaj suche składniki.
3.Przełóż masę do foremek na muffiny. Uwaga! Masa ciasta będzie bardzo zwarta, nie lejąca się.
4. Piecz przez 40 min w temp 180C
5. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól muffinom ostygnąć.
Rozkład makroskładników dla 1 z 5 porcji –205 kcal
Białko – 5,5 g
Tłuszcze – 8,8 g
Węglowodany – 24,8 g
Błonnik – 2,7 g