Matcha chia pudding #przekąska

 

Uwielbiamy kawę, ale podobnie uwielbiamy także matchę! Matcha to specjalny rodzaj herbaty pochodzący z Japonii, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza mieloną herbatę. I tak też ona wygląda – jest to zielony proszek który fantastycznie podnosi walory smakowe i odżywcze wszelkich deserów, koktajli, a także jest podstawą do przygotowania ciepłych napoi.

 

To co wyróżnia matchę na tle innych dostępnych na rynku zielonych herbat, to fakt że jest ona bogata w przeciwutleniacze (katechiny). Ilość katechin w matchy jest ponad 130 razy wyższa niż w zielonej herbacie (China Green Tips green tea)!

 

Najczęściej przygotowujemy ją jako napój, zalewamy ją ciepłą wodą i popijamy jak kawę. Poza tym pyszne są lody z jej dodatkiem, polecamy (wystarczy zblendować mrożonego banana z odrobiną matchy i mleka kokosowego)! Dzisiaj natomiast proponujemy pomysł na prosty i pyszny pudding z nasionami chia. Spójrzcie tylko jak efektownie wygląda!

Często pytacie gdzie można zakupić matchę. My kupujemy tu.

 

Potrzebujesz:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 0,8 szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka matchy
  • 0,5 banana
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (12%)
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Podgrzej mleko ryżowe. Rozpuść w nim matchę. Wrzuć nasiona chia, wymieszaj i odstaw na min 30 min aby nasiona wchłonęły płyn.
W osobnej misce zblenduj banana z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny. Połącz z namoczonymi nasionami chia.
Pudding polecam podać z owocami, np z jeżynami, malinami, jagodami, czy borówkami.

 

Rozkład makroskładników: 370 kcal

Białko –  6,6 g

Tłuszcze – 18,6 g

Węglowodany – 36,5 g

Błonnik – 11,9 g

 

 

Żródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774