Letnia sałatka ze szparagami i boczkiem

 

Warto korzystać z sezonowych dobrodziejstw! Tym razem zachęcam do przygotowania sałatki ze szparagów, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, bo składa się zaledwie z kilku skladników. Szparagi niestety nie należą do popularnych warzyw, a szkoda, ponieważ są znakomitym źródłem wielu witamin i wartości odżywczych. Spożywając je, dostarczymy sobie m.in. kwasu foliowego, witamiy C i E, oraz beta-karotenu, wapnia, fosforu, potasu.  Dodatkowo, szparagi są uznawane jako afrodyzjak, zatem sałatka będzie idealna na wakacyjną randkę.

 

Potrzebujesz:

  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka plastergów boczku
  • 2-3 jajka z wolnego wybiegu
  • kawałeczek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny / sok z cytryny
  • musztarda dijon
  • sól i pieprz

 

Szparagi przygotuj do gotowania: ułam dolną część szparagów (na wysokości ok 1/4 szparaga)  i obierz skórkę wokół dolnej części na wysokości ok 4-5 cm. W wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj szparagi przez ok 5-8 min. Ważne aby były al dente – jędrne i sprężyste, a nie rozgotowane. Ugotuj jajka na miękko, a plastry boczku wrzuć na gorącą patelnię i podsmaż z obu stron na złoty kolor. Do misku wrzuć szparagi pokrojone na mniejsze kawałki, przekrojone jajka i boczek. Całość polej sosem vinegret (50 ml oliwy z oliwek połącz z łyżeczką musztardy, łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj), oraz opcjonalnie posyp posztkowaną papryczką chilli.