Kurczak z miso z warzywami

 

Kuchnia azjatycka zawsze nas inspirowała. Jest bardzo prosta, a zarazem smaczna i aromatyczna. Tak niewiele potrzeba dorzucić przypraw, aby uzyskać wyrazisty smak. Na uwagę zasługuje tradycyjna obróbka soi – fermentacja, oraz jej zastosowanie w tworzeniu smaku. A dla zainteresowanych już niebawem artykuł nt sosu sojowego, czyli stosować czy unikać.

 

#hightprotein

 

Potrzebujesz (porcja dla 2 osób):

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g brokułów
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • kiełki (my użyliśmy kiełek fasoli mung)
  • kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół palca startego imbiru
  • łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy

 

 

Opis:

Kurczaka pokrój i zamarynuj w sosie sojowym. Podsmaż na łyżce oliwy. Marchew obierz, pokrój w talarki, paprykę poszatkuj w słupki. Gdy kurczak się zarumieni, dodaj warzywa, starty ząbek czosnku, starty imbir i chilli. Duś do momentu aż warzywa zmiękną, ale ważne aby były lekko chrupiące (al’dente). Następnie dolej sos miso wymieszany z 3 łyżkami wody i podgrzewaj aż zredukujesz nieco sos. Na koniec dodaj łyżkę miodu, który podbije smak.

 

Kaloryczność:

347 kcal / 1 porcję

  • Białko: 40,4 g
  • Tłuszcz: 8,6 g
  • Węglowodany: 23,7 g