Kokosowe pieczone krewetki

Dziś krewetki nie wpadły ani do sosu, ani do zupy, jak to zazwyczaj bywa. Dziś wrzuciłam je do pieca! Są chrupiące, aromatyczne i idealnie pasują do talerza z letnimi warzywami.

Mam nadzieję że przepis skusi także osoby, które dotychczas nie zajadały się skorupiakami. Przetestowałam, okazało się że krewetkowi abstynenci się nimi zajadali (ba! nawet poprosili o przepis!). Kokosowy smak nieco tłumi, charakterystyczny, „morski” aromat. Do dzieła!

 

Potrzebujesz:

  • 100 g oczyszczonych krewetek

  • 150 g ziemniaków młodych

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki kokosowej

  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

 

Opis:

1. Krewetki oczyść, ususz

2. W małem misce roztrzep jajko z przyprawami (sól i pieprz), do drugiej natomiast przesyp mąkę.

3. Krewetki po kolei obtocz w mące, jajku i ponownie w mące

4. Krewetki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskaj delikatnie oliwą.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp 180C, po 5 min z każdej strony.

6. Zjedz z ulubionymi letnimi warzywami

 

Rozkład makroskładników – 335 kcal

Białko – 27,9 g

Tłuszcze – 16,8 g

Węglowodany –  8 g