Jesienny sernik na zimno

Też tak macie, że jak przychodzi jesień to wyszukujecie i ładujecie do deserów przyprawy korzenne? Dla mnie jesień kojarzy się z cynamonem, imbirem, pomarańczami i goździkami. Dlatego na swoje potrzeby przerobiłam klasyczny sernik na zimno z orzechów nerkowca, na wersję cynamonową. Na jesienną smutę jak znalazł!

 

Od dziś będę też podrzucała Wam filmik instruktażowy w którym pokażę jak szybko i łatwo można wykonać proponowany przepis. Mam nadzieję że zachęci Was to do samodzielnego, kuchennego doświadczania 😉 Enjoy!

 

Potrzebujesz:

Spód:

  • szklanka namoczonych daktyli (zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min, po czym odsącz)
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • garść suszonych śliwek
  • łyżka oleju kokosowego

 

Masa właściwa;)

  • 2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 3 dojrzałe banany
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść namoczonych daktyli

Na wierzch:

  • cynamon – dużo!

Opis:

Namocz daktyle (wrzątkiem, min przez 15 min), odsącz, zblenduj na gładki mus, dodaj śliwki i szklankę wiórek kokosowych. Ponownie zblenduj tak aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj pozostałe wiórki kokosowe i wymieszaj ręką lub łyżką. Jeśli masa przywiera do ręki, dodaj jeszcze więcej wiórek. Kiedy będzie gotowa, rozprowadź równomiernie na dnie formy do pieczenia (średnica ok 25 cm) i odstaw do lodówki. Teraz zajmij się przygotowaniem masy „serowej”. Do miski/ kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki na masę i zblenduj na gładki krem. Przełóż do formy z wcześniej przygotowanym spodem i wyrównaj. Wierzch posyp obficie mielonym cynamonem. Jeśli bardzo lubisz cynamon, posyp jeszcze większą ilością (możesz także podać go do masy na etapie blendowania).

 

sam_1803