Japoński omlet z kapustą

Jedliście kiedyś omlet z kapustą? Brzmi dziwnie? Eeee, na drugiej półkuli jest to śniadaniowy standard. I mimo że nie jestem wielką fanką białej kapusty, to w takim wydaniu bardzo mi ona smakuje.

Uwaga dla aktywnych! Zjedz omlet z porcją ugotowanego ryżu i dodatkami (marynowane sushi / wasabi / sos sojowy)!

 

Potrzebujesz (na 2 porcje):

  • 300 g kapusty białej
  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryczki chilli (lub pół słodkiej)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • łyżka mąki (ja użyłam owsianej – może być jakakolwiek inna)

 

Przygotowanie:

1. Kapustę poszatkuj na jak najcieńsze paski
2. Papryczki przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i także pokrój w paski
3. Kapustę i papryczkę wrzuć do miski, zalej sosem sojowym, wymieszaj, chwilę gnieć rękoma i pozostaw na 5 min.
4. W międzyczasie roztrzep jajka, wymieszaj z mąką.
5. Zalej kapustę masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej oliwę na patelni.
7.Przełóż masę na patelnię, wyrównaj aby znajdowała się na całej powierzchni patelni i aby była równa. Posyp sezamem. Przykryj i smaż na średnim ogniu.
8. Gdy dół będzie już zarumieniony, za pomocą talerza przerzuć omleta na drugą stronę. Przykryj i smaż aż druga strona będzie zarumieniona.

 

 

Rozkład makroskładników dla 1 porcji –360 kcal

całość (2 porcj3) –  720 kcal

Białko – 21,4 g

Tłuszcze – 22,8 g

Węglowodany –  15,5 g

Błonnik –  5,5 g