Jaglanka z jabłkiem – poranna szarlotka

 

Jak zapewne zauważyliście, w naszych menu znajduje się dużo więcej węglowodanów niż to było kiedy rozpoczynaliśmy prowadzenie bloga. Przeszliśmy na ciemna stronę mocy! Między innymi dlatego, że po ciemnej stronie jest szarlotka… 🙂

Poranna szarlotka to sprawdzone danie, które jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i co najważniejsze, doda Ci zastrzyku na dobry początek dnia!

 

Potrzebujesz:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej (39g)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka orzechów (np włoskich lub pekan)

 

 

1. Kaszę wrzuć na sitko i płucz przez chwilę pod gorącą wodą. Wrzuć do garnka, zalej wodą (2x więcej objętości wody niż kaszy). Gotuj do miękkości na najmniejszym ogniu aż wchłonie płyn i będzie miękka.
2. Ugotowaną kaszę wymieszaj ze startym jabłkiem, mleczkiem kokosowym i miodem. Podgrzewaj przez chwilę aby całość była ciepła. W razie konieczności odparuj nadmiar płynu..
3. Wyłóż ugotowaną kaszę do naczynia, posyp posiekanymi orzechami i oprósz cynamonem.

 

 

Rozkład makroskładników- 440 kcal

Białko – 8,1 g

Tłuszcze – 19,4 g

Węglowodany – 55,6 g

Błonnik –  7,9g