Fritatta z batatami i krewetkami

Najbardziej lubimy jadać jajka w formie omletów i frittaty. Wiąże się to zapewne z faktem, że często musimy śniadanie zabrać ze sobą do pracy, czy na uczelnię. Wówczas zjadamy je w drodze, czy też na miejscu, a całość jest wciąż smaczna i nie ma z nią żadnego kłopotu (nie rozpada się, nie generuje nieprzyjemnych zapachów itp).

Dziś przepis na frittatę z batatów, do której dorzuciliśmy krewetki. Wyszło bardzo smacznie, chociaż bałam się nieco, że słodki ziemniak nieco przytłumi wytrwany smak. Tak się nie stało, a smaki bardzo przyjemnie się łączyły podczas konsumowania.

Rozkład makroskładników -> pod przepisem

 

Potrzebujesz:

  • 300 g batatów (1 duży)
  • 1 cebula
  • 4 jaj
  • 100 g brokuła
  • 6 krewetek
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

 

1. Bataty obierz, pokrój na talarki i usmaż na oliwie aż będą miękkie. Przełóż do naczynia

2. Usmaż cebulkę posiekaną w pióra. Dorzuć do batatów.

3. Do osobnej miski rozbij jajka, dodaj sól i pieprz i wymieszaj, wtłaczając w masę jak największą ilość powietrza (np trzepaczką).

4. Wymieszaj masę jajeczną z warzywami (powinny ostygnąć zanim je połączysz!)

5. Wylej całość na rozgrzaną patelnię. Na wierzch ułóż sparzone wrzątkiem brokuły i obrane, oczyszczone krewetki.

6. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na małym ogniu na około 5-8 minut, aż się frittata zetnie od dołu.

7. Wstaw do piekarnika na grzanie od góry. Pamiętaj, że patelnia musi mieć metalową rączkę, bez plastikowych elementów!

8. Jeśli chcesz możesz dorzucić ulubiony ser na wierzch.


Rozkład makroskładników- 368 kcal

Białko – 23,5 g

Tłuszcze – 15,2 g

Węglowodany – 29,2 g

Błonnik –  5,3 g