Czekoladowy omlet bananowo – jaglany z sosem z owoców leśnych

 

 

Omletów już było u nas co niemiara. Był już m.in.:

 

Nic na to nie poradzimy – uwielbiamy je! I nie tylko my. Jest to pewniak jeśli idzie o śniadanie dla dziecka. Jest puszyste niczym ciasto, pokrojone w trójkąt niczym pizza, polane gęstym, ciepłym sosem z owoców.

 

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 1 banana
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżkę kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g mrożonych owoców leśnych

 

 

Opis:

1. Jajka zblenduj wraz z bananem, kakao i sodą oczyszczoną
2. Dodaj płatki jaglane i dokładnie wymieszaj
3. Wylej masę na rozgrzaną patelnię, smaż pod przykryciem na niewielki ogniu ok 5-7 min, aż spód będzie ładnie zarumieniony
4. Gdy spód będzie ścięty przełóż omlet za pomocą talerza na drugą stronę
5. Do rondelka wrzuć owoce, podgrzewaj stale mieszając, aż owoce będą ciepłe. Zblenduj na gładki mus. Jeszcze chwilę podgrzewaj aż owoce zaczną żelować i sos będzie gęsty.
6. Omlet pokrój w trójkąty – jak pizzę, a sos przelewy do sosjerki.

 

 

 

Rozkład makroskładników dla 1 porcji –386 kcal

całość (2 porcji) – 772 kcal

Białko – 19 g

Tłuszcze – 14,2 g

Węglowodany –  41,7 g

Błonnik –  2,5 g