Czekoladowe muffinki z cukini #niskokaloryczne

 

Najpopularniejszym przepisem ever na naszym blogu jest brownie z batatów. Wcale nie dziwi mnie Wasz wybór, bo nieskromnie mogę przyznać że ciasto jest przepyszne! Mam jednak dla niego dużego konkurenta. Przed Wami przepis na czekoladowe muffinki z wiśniami, które przygotujecie z użyciem cukinii. Nie bójcie się, cukinia nie będzie absolutnie wyczuwalna (zresztą nie ma ona żadnego specyficznego smaku), ani w żaden sposób widoczna. Uzasadnieniem dla jej wykorzystania jest fakt, że jest to warzywo niskokaloryczne (ok 100 kcal na całe – ok 600 g warzywo). Przygotowując więc deser, okaże się finalnie że ilość kalorii jaką standardowo można by uzyskać w muffince zostanie zredukowana. W mojej propozycji energia przypadająca na 1 muffina to —> 242 kcal! I to jest dobra wiadomość dla łakomczuchów 😉

 

Cukinia jest jednym z często wykorzystywanych przez nas warzywem w jadłospisach, szczególnie tych gdzie wprowadzona została restrykcja kaloryczna. Może wydawać się niewyraziste i nudne, ale dobierając do niej odpowiednie dodatki, można stworzyć kulinarne cuda. Wykorzystajcie więc ją śmiało jako łódeczki do zapiekanek, jako makaron (krojąc ją w cienkie paski), jako element ratatouille, czy jako podstawę zupy kremu.

 

Muffinki w stylu #paleo #glutenfree #dairyfree

 

 

Potrzebujesz (na 8 solidnych muffinek):

składniki mokre:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 100 g suszonych daktyli (namoczonych wcześniej przez ok 15 min w gorącej wodzie)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii (opcjonalnie)

 

składniki suche:

  • 1 kubek mąki owsianej (może być też mix np jaglana/gryczana/ryżowa)
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g orzechów włoskich

Na wierzch:

  • 100 g wiśni (ja użyłam mrożonych)

 

Przygotowanie:

Cukinię obierz, zetrzyj na grubych oczkach, dociśnij kilkukrotnie aby puścila nieco wody i odsącz na sitku. Do dużej miski wrzuć odsączoną cukinię, oraz wszystkie pozostałe mokre składniki (daktyle bez wody). Zblenduj na gładki krem.

Orzechy poszatkuj na desce. Wrzuć do drugiej miski i dokładnie wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych i dokładnie mieszaj (najlepiej mikserem). Możesz też masę zblendować, ale wówczas nie będziesz odczuwał efektu chrupania orzechów 😉 Następnie masę wyłóż do foremek na muffinki. Nakładaj śmiało z górką – mają być duże i puchate. Na wierzch powtykaj wiśnie (możesz też wcisnąć je do wnętrza).

Piecz przez 60 min w temp 180C.

 

 

Rozkład makroskładników (1 porcja / całość):

Energia: 242 kcal / 1938 kcal

Białko – 6,8/ 54,1 g

Tłuszcze – 12,4/ 99,5 g

Węglowodany przyswajalne – 23,9/ 190,9 g

Błonnik – 4,4/ 34,8 g