Cynamonowy sernik z batatami i polewą z marakui

Usłyszałam kiedyś że „jeśli sernik, to tylko na masę”. Pozwolę sobie więc rozłożyć tę tezę na łopatki, gdyż dziś serwowany przeze mnie okaz ma tylko 173 kcal na porcję. W każdym więc jadłospisie znajdzie się miejsce na przynajmniej 2 kawałeczki! A do tego, jak to sernik, jest źródłem sporej ilości protein i błonnika.  Zainteresowani?! To zapraszam po przepis! 😉 P.S. Inspiracją do przepisu stały się zbyt długo leżące już bataty i twaróg u progu daty przydatności do spożycia! #lowwaste

Potrzebujesz:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 2 łyżki cynamonu
  • 100 g erytrytolu
  • 3 jaja kurze
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 marakuje
  • 1 łyżka miodu

Opis:

1. Ugotuj bataty na parze, ostudź, zblenduj na puree
2. Zmiel twaróg
3. Zmiskuj twaróg z batatami, jajkami, mleczkiem, jajkami (ja w tej fazie użyłam blendera ręcznego aby konsustencja była jak najbardziej jednorodna
4. Zmiskuj masę ze skrobią, cynamonem.
5. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 90 min w temp 180C (tak aby wierzch był zarumieniony)
6. Wymieszaj wnętrza marakui i miodem. Gdy ciasto będzie ostudzone, rozprowadź polewę i odstaw do lodówki.
Ciasto najsmaczniejsze jest na zimno!

 

Rozkład makroskładników dla 1 z 12 porcji –173 kcal

Białko – 9,2 g

Tłuszcze – 6,2 g

Węglowodany –  17,5 g

Błonnik –  3,4 g