Ciasto dyniowe

 

Od kiedy dynia pojawiła się na straganach, intensywnie wykorzystujemy ją w kuchni. Przygotowujemy klasycznie – zupy krem, potrawki, ale też nieco słodkości. Dynia idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, jest bowiem bardzo niskokaloryczna (100g to 33 kcal!).

Naszym podopiecznym w tym sezonie wpisujemy w jadłospisy nasze ciasto dyniowe.  Ich rekomendacje i zachwyt są najlepszą motywacją do przedstawienia i Wam tej tajemnej receptury!

 

 

Potrzebujesz:

  • 1 szklanki puree z dyni (ugotowana, ostydzona, zblendowana dynia)

  • 2 jajka

  • 2 banany

  • 12 daktyli

  • 75 g (5 łyżek) mąki owsianej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 60 g orzechów włoskich

  • 3 łyżki oleju kokosowego 

 

Opis:

1. Zblenduj puree dyniowe z bananami, jajkami, olejem, ekstraktem waniliowym i daktylami.

2. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z sodą.

3. Powoli wsypuj mąkę do mokrej masy, stale mieszając ją mikserem.

4. Przelej gotową masę do wyłożonej papierem formy.

5. Poszatkuj czekoladę i orzechy. Wrzuć je na wierzch ciasta i dociśnij dłonią.

6. Piecz ciasto ok 60 min w temp 180C.

7. Pokrój i jedz schłodzone

 

Rozkład makroskładników dla 1 porcji –240 kcal

całość (9 porcji) – 2164 kcal

Białko – 4,7 g

Tłuszcze – 14,5 g

Węglowodany –  21,1 g

Błonnik –  3,5 g