Ciasto Czarny Las #glutenfree #sugarfree #lowcarb

Kto nie ma jeszcze pomysłu na Świąteczne ciacho, zapraszam tu szybciutko!

Święta bezwzględnie kojarzą mi się z makiem! A że mak uwielbiam, to przygotowanie (a potem jedzenie!) deserów z nim w roli głównej, jest obowiązkowym świątecznym elementem. Dziś podrzucam Wam przepis na puszysty, czekoladowy biszkopt, na bazie mielonego maku, z owocową kołdrą. Pomimo, że ciasto przygotowałam bez dodatku mąki, ciasto jest mięciutkie, wilgotne i pięknie wyrasta. Delikatna słodycz biszkoptu idealnie komponuje się w kwaskowatym wierzchem. Koniecznie wypróbujcie przepis, a potem dajcie znać w komentarzach jak wyszło.

Moja makowa wersja z pewnością znajdzie fanów wśród osób dbających o linię. Porcja (1 z 10) dostarcza 305 kcal i tylko niecałe 15 g węglowodanów!

Nazwa ciasta – Czarny Las, nie jest absolutnie w żaden sposób próbą odwzorowania popularnego w cukierniach ciasta. Ale na widok mojego wypieku, nie mogłam mu nadać innej nazwy.


Potrzebujesz:

biszkopt makowy

  • 200 g mielonego maku

  • 6 jaj

  • 3 czubate łyżki miodu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kakao

  • 180 g jogurtu naturalnego

Masa owocowa

  • 200 g orzechów nerkowców

  • 200 g mrożonych owoców leśnych (polecam mieszankę z Lidla)

Opcjonalnie:

  • 50 ml naparu kawy

 

Przygotowanie:

1. Żółtka oddziel od białek

2. Żółtka zmiksuj dokładnie z miodem (staraj się wpuścić jak najwięcej powietrza).

3. Dodaj mak, proszek do pieczenia, jogurt i kakao. Zmiksuj na jednorodną masę.

4. Białka ubija na pianę. Delikatnie połącz białka z masą makową (nie miksuj, staraj się aby masa zachowała puszystość)

5. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 40 minut (do suchego patyczka – czyli jeśli wetkniesz patyk w ciasto, to pozostanie on suchy, nie oblepi się masą).

6. Ciasto ostudź. Zdejmij wierzchnią skórkę i nasącz niewielką ilością kawy.

7. Teraz przejdź do przygotowania owocowego wierzchu: zblenduj namoczone wcześniej orzechy nerkowca (mocz ok 12 h – np przez noc) z rozmrożonymi owocami leśnymi.

8. Nałóż równomiernie masę owocowa na biszkopt i wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

 

Ciasto piekłam w formie o wymiarach: 30 x 22 cm

 


Rozkład makroskładników dla 1 kawałka – 305 kcal

całość (10 porcji) – 3050 kcal

Białko – 12,8 g

Tłuszcze – 22,1 g

Węglowodany –  14,7 g

Błonnik –  6,1 g