Chlebek czekoladowo – migdałowy (low carb)

Zauważyłam że ciasto które najczęściej piekę ma formę chlebka. Jest to totalnie praktyczne rozwiązanie, chlebek bowiem jest bardzo prosty w przygotowaniu, łatwo się przechowuje, porcjuje, jest wygodny aby zabrać ze sobą do pracy, a także stanowi świetną podstawę śniadania (np jak u mnie dzisiaj – z domową konfiturą z czarnej porzeczki od teściowej ;)).

 

W dzisiejszej propozycji, jako słodziwa wykorzystałam erytrytol, czyli słodzik z indeksem glikemicznym na poziomie 0, który nie jest metabolizowany przez organizm człowieka. Dzięki temu obniżyłam znacznie jego kaloryczność i ilość węglowodanów.

Potrzebujesz:

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g erytrytolu
  • 90 g mąki z migdałów
  • 90 g mąki kokosowej
  • 15 g babki jajowatej (łuski) – 3 łyżki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g kakao – 3 łyżki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Opis:

 

1. Jajka, masło (koniecznie w temp pokojowej), jajka i jogurt zblenduj na gładką masę.
2. W osobnej misce wymieszaj mąki z erytrytolem, proszkiem do pieczenia, babką, kakao i solą.
3. Do mokrych składników dorzucaj małymi porcjami mix mąk z dodatkami. Wszystko dokładnie mieszaj mikserem.
4. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia
5. Piecz 70-80 min w temp 180C (aż wierzch będzie zarumieniony i spieczony)

 

 

Rozkład makroskładników dla 1 z 9 porcji –273 kcal

Białko – 8,5 g

Tłuszcze – 22,5 g

Węglowodany –  8,1 g

Błonnik –  7 g