Budyń – przedtreningowa super przekąska

 

 

„Za 30 minut mam trening a dopadł mnie głód. Co zjeść?”

Naszą dzisiejszą propozycją jest prosty w przygotowaniu budyń. Przygotujecie go w 3 minuty!

Budyń jest mieszanką cukrów złożonych (skrobi) i prostych, konsumowaną w formie półpłynnej. Ze względu na opisane właściwości może być spożyty nawet na 20 minut przed treningiem podbijając poziom cukru. Może być zarówno ratunkiem na niespodziewany głód jak i ostatnią deską ratunku, gdy w ciągu dnia nie dostarczyliśmy dostatecznej ilości węglowodanów aby sprostać zaplanowanemu wysiłkowi. Dzięki swojej formie proces i czas trawienia jest szybki. Dzięki czemu nie ma żadnych wzdęć, bólów brzucha, odbijania się podczas wysiłku.

Dodatkowo przygotowany jest na bazie mąki z tapioki (inaczej nazywana jest ona również skrobią z manioku), która jest neutralna jeśli idzie o smak, hipoalergiczna, i niemal pozbawiona błonnika, przez co nie będzie powodowała dyskomfortu podczas intensywnej aktywności fizycznej.

Rozkład makroskładników – standardowo pod przepisem.

 

 

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę mleka ryżowego
  • 1 łyżeczkę kakao (lub karobu)
  • 1 łyżkę mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodziwa

 

2/3 mleka wlej do rondelka i podgrzej. Pozostałą część mleka dokładnie wymieszaj z suchymi składnikami tak, aby nie powstały żadne grudki. Kiedy mleko zacznie bulgotać, zredukuj moc grzania i wlej mieszankę. Wymieszaj i wyłącz gaz/ogień. Po chwili masa będzie już gęsta i budyń będzie gotowy. Prawda że dziecinnie proste?

 

Rozkład makroskładników:  214 kcal

Białko –  1,7 g

Tłuszcze – 3,6 g

Węglowodany – 45,6 g

Błonnik – 1,1  g