Babeczki jogurtowe z truskawkami

 

Jedzmy truskawki, tak szybko przemijają!

100 gram truskawek, dostarcza nam zaledwie 32 kalorie, a przy tym już ta ilość jest bardzo bogata w witaminę C, czy magnez.

Z mąkami i masłem jest już trochę inaczej. Aczkolwiek samymi batatami człowiek nie żyje a osoby aktywne fizycznie (mamy nadzieję, że każdy na tym blogu) mogą sobie pozwolić na więcej kalorii, oraz słodyczy w swoim życiu. Tylko ostrożnie! Bo babeczki uzależniają. Nie wiem jak ale do espresso zjedliśmy po 2..

 

Potrzebujesz:

  • 200 g mąki (użyłam 150 g owsianej i 50 g mąki ryżowej)

  • 2 jajka

  • 100 g masła

  • 1 dojrzały banan

  • 10 suszonych daktyli

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • kilka dorodnych truskawek

 

Opis:

1. Daktyle zblenduj (jeśli są bardzo wyschnięte zalej wcześniej wrzątkiem aby nieco zmiękły, po kilku minutach odlej wodę i zblenduj).

2. Zmiksuj wszystkie składniki poza truskawkami.

3. Przełóż gotową masę do foremek na muffinki.

4. Udekoruj wierzch babeczek kawałkami truskawek – inwencja twórcza należy do Ciebie:)

5. Piecz przez ok 40 min w piekarniku nagrzanym do temp 180C

 

 

Rozkład makroskładników dla 1 porcji –264 kcal

całość (10 porcji) – 2640 kcal

Białko – 4,6 g

Tłuszcze – 19,3 g

Węglowodany –  17,7 g

Błonnik –  1,5 g