#97 Frittata 2 – kanapkowo

image

Potrawa, która już była ale tym razem w innej odsłonie. Frittata często u nas gości. Jest prosta, szybka do przygotowania, smaczna i gęsta odżywczo i jest low-carb. Dzisiaj traktujemy ją jako kanapkę i przekładamy kiełkami. Przy okazji wrzucamy link do artykuły dlaczego warto jeść żółtka http://www.kulturystyka-online.pl/archive/index.php?t-42309.html http://www.amazon.com/Eat-Yolks-Liz-Wolfe/dp/1628600195

Potrzebujesz:

  • warzywa na patelnię (mieszankę jaką chcesz)
  • kiełki i zioła (u nas kiełki słonecznika i własna rzeżucha)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki bezglutenowej (żeby masa była gęstsza i frittata stała się twardszym ciastem zastępującym kromki chleba)
  • sól, pieprz, może oregano

Wrzuć warzywa na patelnię i podduś na średnim ogniu. Odparuj wodę z warzyw, żeby frittata nie była “mokra”. Dopraw solą i pieprzem. Jajka wbij do szklanki, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Zalej masą warzywa i przykryj patelnię pokrywką, żeby para ścięła jajka z góry. Duś na małym ogniu przez 2-3 minuty (lub do póki nie zauważysz, że jajka się ścięły). Daj wszystkiemu też odpocząć, żeby woda odparowała a frittata lekko ostygła. Pokrój jak pizzę. Przekładaj kiełkami albo wszystkim co przyjdzie Ci do głowy.