#94 Kostki rosołowe

image

Dużo łatwiej i szybciej jest przygotować potrawę jak ma się pod ręką półprodukty. Przedstawiamy Wam pomysł na naturalne kostki rosołowe, które pomogą Wam przygotować cudownie smaczne zupy w 15 minut. 

Potrzebujesz:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 10-15 cm pora
  • 1 średnia cebula
  • ½ selera
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50gram soli
  • udko kurczaka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka lubczyku
  • łyżeczka lub 2 kurkumy (jest zdrowa a ponad to nadaje koloru)

Przygotowanie:

Poszatkuj wszystko drobno, lub zmiel w maszynce do mielenia. Obierz udko ze skóry i ściągnij mięso z kostek. Wrzuć na patelnię warzywa z kurczakiem z odrobiną oliwy i na małym ogniu podsmażaj przez 20 min ciągle mieszając. Smażenie nada smaku, zmiękczy warzywa, zetnie kurczaka i odparuje wodę. Na naszą patelnię wrzuciliśmy też połamane kosteczki licząc, że szpik z nich wycieknie oraz odpadną reszki mięsa i ścięgien. Po 20 minutach zmiel wszystko. My użyliśmy ręcznego blendera. Ostudź warzywa, dodaj pietruszkę, sól, pieprz i zmiel jeszcze raz. Zapakuj w pojemnik na lód, żeby stworzyć poręczne kostki i włóż do zamrażarki. Tam też je później przechowuj.

Rady:

Możesz durzucić grzybów, lub wołowiny lub “galaretki”, która się wytapia z pieczeni, zmieszać z warzywami powyżej i uzyskać pyszne kostki wg własnego przepisu.