#92 Lody orzechowo-kokosowe

Mimo, że mróz trzyma, ochota na lody nam nie przechodzi. Tłuszcz i białko bardzo poprawiają nam humor i poprawiają bilans kaloryczny 😉

Potrzebujesz:

  • 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
  • 50gram masła (od krów karmionych trawą)
  • 100g masła orzechowego (migdałowe najlepiej)
  • 2-3 banany
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie: Zmiel orzechy na masło. My zmieliliśmy migdały z kilkoma orzechami laskowymi (to co było w domu). Po kilku minutach w dobrym blenderze (poprawiliśmy ręcznym blenderem do zup i kremów) orzechy zamienią się w gęste masło. Do tego wrzuć naturalne masło (może być kerrygold), mleczko kokosowe oraz zamrożone banany. Zmiksuj na delikatny krem. Dekoruj owocami.

Rady:

Masło migdałowe można kupić i nie męczyć się. Możecie dodać też kakao i zrobić lodu czekoladowe lub owoce i zamienić wszystko w owocową bombę lodową.